Sumar deslliga el seu fracàs del seu paper "imprescindible" al Govern

Urtasun admet els "mals resultats" i els atribueix a les "dinàmiques gallegues"

Sumar deslliga el seu fracàs del seu paper "imprescindible"  al Govern

EFE

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Sumar mira de girar full després dels "mals resultats" en les eleccions gallegues i fia el futur al seu paper nacional i a la seva presència al Govern d’Espanya. El partit de Yolanda Díaz admet la sorpresa pel fiasco electoral i crida a continuar "enfortint" el projecte als territoris, mentre vol aclarir qualsevol dubte sobre la continuïtat i solvència del projecte, després de la debacle de diumenge, en què Sumar no només va quedar fora del Parlament de Galícia, sinó que ni tan sols va aconseguir el 2% del vot.

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, va comparèixer ahir en roda de premsa per referir-se sense pal·liatius als "mals resultats" a Galícia. "Va ser una nit difícil perquè no ens esperàvem aquests resultats", va admetre el també ministre de Cultura, que va defensar que Sumar no "defugirà responsabilitats ni buscarà excuses", just abans de posar el focus en dos factors per explicar el fiasco.

"Segurament ens ha faltat temps i no hem sigut capaços d’explicar amb claredat que calia expandir el vot, no concentrar-lo", va assenyalar, amb referència al transvasament de vots que assumeix que es va produir al BNG, que va pujar sis escons apel·lant al vot útil. En aquest sentit, Urtasun va defensar la necessitat de fer "una anàlisi i una reflexió col·lectiva" i "profunda".

"Sumar té molt futur i a partir d’aquí cal enfortir organitzativament el nostre projecte", va continuar. I va assenyalar que aquest "enfortiment organitzatiu" tindrà lloc en l’assemblea del 23 de març, en la qual Sumar posarà les bases per a la seva construcció territorial.

Urtasun va remarcar en diferents ocasions la rellevància que continua tenint el projecte de Díaz malgrat el revés electoral, que va mirar d’aïllar del pla nacional, assegurant que els resultats del 18-F responen a les "dinàmiques gallegues" i desvinculant-los de debats com l’amnistia.

El dirigent es va esforçar a destacar i reivindicar el projecte de Sumar, apel·lant a la seva presència al Govern com a principal argument i recordant els resultats del 23J.

Notícies relacionades

"Recompondre" Podem

Per la seva banda, Podem va admetre la necessitat d’una "reflexió", ja que va obtenir 3.854 vots (0,25%), per darrere del PACMA. El partit va cridar ahir a "recompondre" el projecte arreu del país per "tornar a reconnectar i a il·lusionar". Tot i així, va justificar els seus mals resultats en factors externs, apuntant a la "pèssima notícia" de la majoria absoluta del PP.