Eixamplar la base enfront de la línia dura

La petició de Pontón de captar nous votants xoca amb els postulats de la UPG, la força hegemònica del Bloc. La direcció destaca que el BNG té percentatges de vot «superiors» a ERC, Junts o Bildu

Eixamplar la base  enfront de la línia dura

DANIEL DOMÍNGUEZ

1
Es llegeix en minuts
DANIEL DOMÍNGUEZ

"El tall generacional és el que importa ara. Tenim una generació adequada per a aquest temps. Aquesta és la clau, no els mites sobre la vella guàrdia de la UPG". Un alt dirigent del BNG resumia així el sentir actual d’una organització que ha aconseguit superar el 30% de vots a Galícia, una frontera reservada fins ara per a les forces estatals (UCD, PP i PSdeG), amb un ideari "transformador", un terme per al·ludir a les seves demandes d’independència, canvis estructurals en l’economia i una lluita a favor de les classes populars.

Els principis fundacionals i la línia dura de la Unión do Pobo Galego (UPG), la força hegemònica dins del front de partits que és el Bloc des de la seva fundació, no van aconseguir mai acostar-se als dos èxits consecutius collits per Ana Pontón, amb el rècord de 19 actes el 2020 i ara assolint les 25. Al partit es destaca el lideratge sense matisos de Pontón, que ha aconseguit cotes de representació inimaginables per al BNG aggiornando el seu discurs sobiranista, centrant les demandes en les qüestions socials i adaptant les aspiracions independentistes al dia a dia, com una tarifa elèctrica gallega.

Aval al camí seguit

La decepció és directament proporcional a les expectatives en política i el Bloc creia que "agora", com deia el seu lema, era el moment. Un PP aparentment més feble amb candidat nou i un líder estatal que es va quedar a les portes de la Moncloa quan les enquestes ho donaven per descomptat, una onada d’aplaudiments a les xarxes a Pontón, mítings a vessar... ¿Hi ha risc que la vella guàrdia de la UPG miri de tornar al discurs més dur?

Notícies relacionades

La direcció insisteix en l’èxit aconseguit, amb percentatges de vot "superiors a ERC, Junts o Bildu". "Enlloc una organització d’esquerres i transformadora com nosaltres ha tingut aquests resultats", assenyalen membres de la cúpula frontista, com a aval al camí seguit, centrant el focus en les qüestions socials.

Pontón va incidir en la necessitat d’"eixamplar la base" de votants del Bloc, mirant de captar suports al calador del PP, una cosa difícil amb els missatges de la línia dura de Néstor Rego, l’únic diputat del BNG al Congrés, desaparegut en aquesta campanya.

Temes:

BNG EH Bildu Focus