El PSOE demana ampliar el termini per a l’aprovació de la llei d’amnistia

Els socialistes sol·liciten una pròrroga de 15 dies per desembussar la norma en la Comissió de Justícia del Congrés. El PP apunta que Sánchez només busca "fer més cessions" a Junts.

El PSOE demana ampliar el termini per a l’aprovació de la llei d’amnistia

paloma ESTEBAN IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El grup socialista al Congrés ha sol·licitat una pròrroga a la Comissió de Justícia on s’està tramitant la llei d’amnistia, després que el ple tombés la norma fa gairebé tres setmanes. La decisió de la Mesa que presideix Francina Armengol va ser tornar el text a aquesta comissió i que en un termini de 15 dies, que són prorrogables, sortís un nou dictamen amb prou suports. Els socialistes i Junts continuen negociant, però haurien d’arribar a un acord aquest dimecres a tot tardar. L’únic que ha transcendit és que continuen en converses.

Fonts parlamentàries socialistes expliquen que la pròrroga, sol·licitada dissabte al migdia, és un tràmit, perquè si finalment necessiten aquella quinzena addicional, la Mesa ho ha d’aprovar, i dissabte acabava el termini per introduir aquesta petició. En el PSOE reconeixien al terme de la setmana que encara estaven lluny d’aconseguir l’acord. Junts, per la seva banda, continua defensant l’esmena a què el PSOE es va negar: incloure tot el terrorisme en l’amnistia i també l’alta traïció.

La sol·licitud de la pròrroga sí que ha donat munició al PP, que ja anticipa que el PSOE "està preparant el terreny per a noves cessions" a l’independentisme. En el Grup Parlamentari Popular donen per fet que necessitar més temps només pot significar "digerir més exigències", i que si hi havia dues opcions, "que Junts cedís o que Sánchez s’empassés", la pròrroga demostra "que serà el segon".

Els populars, que ja van criticar durament la decisió de la Mesa de tornar la llei a la Comissió de Justícia en comptes de donar-la per morta, en tant que va ser rebutjada per una majoria absoluta (inclosos els diputats de Junts), consideren que el PSOE "dirà sí a tot el que demanin els seus socis". "En l’àmbit de l’independentisme, hi haurà dos tipus de delinqüents: els amnistiats i els indultats. La indignitat del PSOE els porta a dir que sí on qualsevol partit constitucionalista diria que no", recalquen fonts populars.

Les converses entre el PSOE i Junts s’han incrementat els últims dies. Precisament, dijous passat, el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, va posar a sobre de la taula la possibilitat que el Govern indulti els que quedin fora de l’amnistia per estar presumptament implicats en aquests casos de terrorisme i alta traïció amb instruccions encara obertes.

La tesi del Govern central

Notícies relacionades

A aquesta fórmula, el ministre de Transport, Óscar Puente, va respondre que "no era cap disbarat". Tot i així, la tesi de l’Executiu continua sent que tots els independentistes quedaran dins de l’amnistia, al considerar que processos com el que instrueix per terrorisme Manuel García-Castellón, jutge de l’Audiència Nacional, acabaran quedant en res.

A l’espera que passin aquests dies i es vegi si finalment fan ús o no de la pròrroga en la Comissió de Justícia, el compromís del president del Govern central va quedar clar fa dies: "Tots els independentistes seran amnistiats perquè no són terroristes".

Temes:

Govern PSOE