Polèmiques per la llengua

La immersió lingüística a Catalunya provoca una bronca a l’Eurocambra

Els grups parlamentaris de l’esquerra acusen Dolors Montserrat d’"instrumentalitzar" per electoralisme la comissió de peticions que presideix

La immersió lingüística a Catalunya provoca una bronca a l’Eurocambra

SILVIA MARTINEZ

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’informe preliminar sobre el model d’immersió lingüística de Catalunya, elaborat per la liberal estoniana Jana Toom, va generar ahir una dura picabaralla i molta bronca abans fins i tot de ser debatut. Tot i que el document va ser distribuït entre els membres de la comissió de peticions del Parlament Europeu amb menys de 24 hores d’antelació i només en anglès, liberals, populars i extrema dreta van imposar el seu pes per impedir l’ajornament i celebrar un primer debat en el qual socialistes, verds i esquerra van acusar la dirigent popular Dolors Montserrat d’"instrumentalitzar" la comissió de peticions que presideix amb motius electorals.

"Sobren les raons per posposar aquest informe que va sobre regles lingüístiques, però no compleix les regles de procediment del Parlament Europeu", es va queixar sense èxit en diverses ocasions la socialista espanyola Cristina Maestre al·ludint a les 16 hores d’antelació amb què van rebre el text, sense haver tingut temps per analitzar-lo. El mateix va fer l’ecologista danesa Margrethe Auken en nom del seu grup i l’espanyola Esther Sanz (Podem) en representació de l’esquerra, i van criticar també haver rebut el document únicament en anglès.

Molestos amb la forma

Un argument que van esgrimir també altres eurodiputats descontents amb el fet que el text arribés abans a la premsa que a les seves bústies de correu i molestos a més amb la forma en què es va orquestrar la missió a Catalunya, que va tenir lloc entre el 18 i el 20 de desembre i que va ser boicotejada per socialistes, verds i esquerra per considerar-la esbiaixada i partidista. "M’he sentit violenta durant aquesta missió perquè els partits de la majoria com S&D i Verds no hi van participar. Això no ha sigut positiu i no ha permès fer que el resultat d’aquesta missió sigui imparcial", va apuntar l’eurodiputada italiana del Moviment 5 Estrelles, Maria Angela Danzì, que no està adscrita a cap grup polític.

Danì és una de les quatre eurodiputades que van formar part de la missió juntament amb Toom, Peter Jahn (PPE) i l’ultracoservador del partit polonès Llei i Justícia Kosma Zlotowski (ECR). Als quatre els van acompanyar a més com a observadors cinc espanyols: Dolors Montserrat i Rosa Estarás (PP), Maite Pagazaurtundua (Cs), Jorge Buxadé (Vox) i Diana Riba (ERC). Molts d’ells van parlar ahir. Alguns per demanar la seva retirada de l’ordre del dia. "Si és un problema tan de fons i estructural no entenc quin és el problema d’ajornar-lo perquè tinguem totes les garanties. El que passa és que hi ha eleccions a Galícia. El PP està en una situació complicada i el PP ho utilitzarà als mitjans de comunicació", es va queixar el socialista Ibán García del Blanco.

"Un xou mediàtic"

Notícies relacionades

Malgrat les múltiples queixes, l’eurodiputada del PP es va negar a canviar l’ordre del dia, argumentant que havien d’haver-ho demanat amb almenys 24 hores d’antelació, i populars, liberals i ultradreta van avalar la seva decisió. Durant el debat posterior, Riba va acusar Montserrat d’utilitzar les seves competències com a presidenta de la comissió de peticions per a "un xou mediàtic" de la dreta i l’extrema dreta. Per part de Junts, Toni Comín va acusar Montserrat de desprestigiar la comissió de peticions i negar la realitat: "El català està en retrocés" i "sense la immersió anirà a més". Mentrestant, l’eurodiputat, de Vox, Jorge Buxadé, no va dubtar a qualificar el model català d’"apartheid lingüístic".

El text final elaborat per l’estoniana, que encara pot ser objecte d’esmenes fins a l’1 de març i serà votat en la comissió de peticions el 19 de març, demana un tracte igualitari per a català i castellà i avisa que l’Administració regional no garanteix un 25% de castellà a les aules. Durant el debat en si, que va arrencar amb gairebé una hora de retard per la discussió de procediment prèvia, van intervenir 11 eurodiputats, dels quals vuit eren espanyols.