García Ortiz assegura que no coneixia un primer informe sobre Puigdemont

El fiscal general de l’Estat nega haver influït en Redondo perquè modifiqués el seu criteri entorn de la imputació de l’expresident. Demana "unitat de criteri" en la causa de Tsunami Democràtic.

García Ortiz assegura que no coneixia un primer informe sobre Puigdemont

Pol Solà / ACN

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les tensions generades dins de la fiscalia per la possible imputació de l’expresident Carles Puigdemont per terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic van impactar ahir de ple en la visita del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, a Barcelona, on tenia previst des de fa setmanes reunir-se amb la cúpula del Ministeri Fiscal a Catalunya. Abans de començar la reunió, feta a la Ciutat de la Justícia, García Ortiz va aprofitar per sortir al pas de les crítiques i filtracions dels últims dies i per defensar-se de les acusacions que li atribuïen pressions per evitar una imputació per terrorisme a l’expresident.

En declaracions a la premsa, el fiscal general va qualificar de "normalitat" l’existència de diferents criteris per part dels fiscals i va demanar "deixar treballar en pau" i evitar les filtracions, que són una "traïció a la privacitat i al companyerisme", va dir. Així, va negar haver influït en el fiscal Álvaro Redondo perquè modifiqués el seu criteri i va assegurar múltiples vegades que ignorava l’existència d’un esborrany anterior del mateix Redondo diferent al que finalment se li va entregar i va presentar.

En aquest sentit, va assegurar que els documents de treball pertanyen a l’"absoluta privacitat" i va avisar que en l’entorn laboral no hi pot haver desconfiances, ni es pot "haver de vigilar" amb qui es parla. "Per a mi només hi ha una referència. Ignoro i ignorava l’existència d’un informe anterior, ho he vist per informacions de premsa", va defensar García Ortiz per mirar de concloure la polèmica.

Aquest va ser el primer pronunciament públic de García Ortiz després que dimecres un total de 12 dels 15 fiscals del Tribunal Suprem apreciessin indicis de terrorisme i que 11 d’ells els consideren suficients per imputar Puigdemont i el diputat del Parlament Ruben Wagensberg. Una reunió en la qual es van posicionar de manera diferent els dos caps de la secció primera, Fidel Cadena –conegut per ser el fiscal del procés– i Joaquín Sánchez-Covisa. Una discrepància que obliga a elevar la decisió una baula en l’escala jeràrquica del Ministeri Fiscal, i és ara la tinenta fiscal del Tribunal Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, la que ha d’acabar prenent la decisió.

Sobre això, García Ortiz va assegurar que és habitual que hi hagi diferències, però va demanar "armar una unitat de criteri". Això sí, va considerar "anòmales" i "sorprenents" les manifestacions del fiscal Salvador Viada, que en una entrevista a Onda Cero va donar a entendre que la discrepància estava pactada i va qualificar de "155" encobert el canvi de postura de Redondo. "Els instruments de la fiscalia funcionen, qui té l’encàrrec de resoldre aquestes discrepàncies és la tinenta fiscal, la número u de real de la carrera. Cal deixar-la treballar en pau", va dir, amb referència a Sánchez-Conde.

Per tot això, va demanar que es permeti un "espai de treball" en condicions i sense pressions externes. "Si nosaltres mateixos no ens cuidem, som en el camí equivocat", va assenyalar García Ortiz, que va recordar que, si els fiscals demanen als polítics poder treballar de manera independent, han d’actuar amb les mateixes exigències entre companys. "Tenim una discrepància que ha de resoldre la jerarquia", va afegir, i va deixar clar que encara no hi ha cap decisió presa al respecte.

Recompte exhaustiu

Notícies relacionades

D’altra banda, García Ortiz va descartar donar la seva opinió, a preguntes dels periodistes, sobre les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, que la setmana passada va descartar el delicte de terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic. "El fiscal no està per opinar, està per treballar amb tranquil·litat", va reblar.

Finalment, també va explicar que la Fiscalia Superior de Catalunya està recopilant informació de totes les fiscalies provincials per fer un recompte exhaustiu de quantes causes serien susceptibles de quedar emparades per la llei d’amnistia, per la qual cosa va defugir donar-ne encara una xifra aproximada. "És un procés més complicat del que pot semblar. Hem de fer un càlcul manual", va argumentar, i va assegurar que no és tan fàcil com "prémer el botó".