Els fiscals del TS veuen indicis de terrorisme per imputar Puigdemont

La junta rebutja l’informe del fiscal Redondo que proposava instar el jutge García Castellón a ampliar les indagacions sobre Tsunami. El Govern minimitza la decisió d’un "òrgan consultiu".

Archivo - Arxivo - L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu

Archivo - Arxivo - L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

La Junta de Fiscals de la Sala Penal del Tribunal Suprem va rebutjar l’informe del fiscal Álvaro Redondo que proposava a la Sala Segona instar el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón a continuar investigant Tsunami Democràtic, al considerar que els indicis perquè l’alt tribunal imputi l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont estaven massa oberts. En contra d’aquest criteri es van mostrar 12 fiscals, que enfront de tres aprecien que en les actuacions hi ha indicis suficients de terrorisme –en la mateixa línia que el que ha argumentat el magistrat de l’Audiència Nacional–, i 11 enfront de quatre, que també estan perquè la Sala Segona imputi Puigdemont i el diputat del Parlament Ruben Wagensberg, van informar fonts fiscals a aquest diari.

Ara el ministeri públic haurà de redactar un nou informe per respondre a la Sala Segona. En lloc de repartir la ponència a un altre fiscal, perquè reflecteixi la posició majoritària, se n’ocuparà la tinenta fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez Conde, a la qual els dos fiscals en cap de la Sala Penal, que presidien la junta, Fidel Cadena i Joaquín Sánchez Covisa, han elevat les seves discrepàncies.

S’ha aplicat l’article 24 de l’Estatut Fiscal, que preveu que "els acords de la majoria tindran caràcter d’informe, i prevaldrà després del lliure debat el criteri del fiscal en cap". No obstant, si aquesta opinió fos contrària a la manifestada per la majoria dels assistents, "les haurà de sotmetre totes dues al seu superior jeràrquic". Fins que el que realitzi, "el criteri del fiscal en cap tindrà executivitat en els extrems estrictament necessaris".

L’entrada en joc de Sánchez Conde ha donat peu que des d’un sector habitualment crític amb les decisions del fiscal general, Álvaro García Ortiz, s’hagi considerat des d’abans fins i tot que comencés la junta "una maniobra" perquè el dictamen que es remeti a la Sala Segona opti per la unitat de criteri fiscal i negui el terrorisme, com ha defensat el fiscal adscrit al cas a l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo.

Discrepàncies

Durant la junta, Cadena va coincidir amb la immensa majoria de fiscals a rebutjar la proposta feta per Redondo, que en un primer esborrany era partidari que la Sala Segona del Suprem investigués Puigdemont per terrorisme, però finalment va apostar per informar l’alt tribunal en el sentit d’instar García Castellón a continuar instruint, al veure massa oberts encara els indicis que presenta contra ell i contra el diputat del Parlament Ruben Wagensberg. A la posició minoritària defensada per Redondo i Sánchez Covisa s’hi va afegir Manuel Martínez, que segons les fonts consultades, no apreciava terrorisme per raons tècniques, però sí organització criminal, cosa que els seus companys no van apreciar.

Notícies relacionades

A la reunió van assistir 15 fiscals de la Sala Penal de l’alt tribunal. A més del mateix Cadena també hi van participar dos més dels representants del ministeri públic en el judici del procés: Consuelo Madrigal i Javier Zaragoza. Algun dels fiscals, com Manuel Dolz, hi va intervenir de manera telemàtica, tot i que la majoria va acudir a la seu de la Fiscalia General, com el mateix Redondo, que va acabar assumint el criteri majoritari sense plantejar cap objecció, després de reconèixer que ell no és especialista en terrorisme.

Per la seva banda, el Govern donava per descomptada la decisió majoritària de la Junta de Fiscals. "Cap sorpresa", van traslladar fonts de la Moncloa, al mateix temps que van minimitzar el valor d’aquest posicionament perquè es tracta, diuen, d’"un òrgan consultiu". Pedro Sánchez ha insistit en públic a negar l’existència de terrorisme durant el procés. Les mateixes fonts de la Moncloa adverteixen que "la decisió final és de la Fiscalia", donant a entendre que el criteri avalat per 12 fiscals enfront de tres podrà ser corregit.