La Comissió de Venècia obtindrà a Madrid dades de l’amnistia

La Comissió de Venècia obtindrà a Madrid dades de l’amnistia

Miguel ángel rodríguez

1
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Miguel Ángel Rodríguez

La Comissió de Venècia, òrgan que depèn del Consell d’Europa en matèria constitucional i que analitza la salut dels estats de dret, enviarà una delegació dels seus experts a Madrid a finals d’aquesta setmana, dijous i divendres, per obtenir informació sobre la llei d’amnistia i les esmenes que continuen pendents sobre la norma. El Senat, on el PP té majoria absoluta, va sol·licitar a aquest òrgan un dictamen (no vinculant), que veurà la llum com a molt tard el 15 de març. Serà, com va avançar aquest diari, el primer pronunciament europeu sobre la llei que centra tot el debat polític nacional a Espanya.

Notícies relacionades

Segons va explicar el vicepresident de la Mesa de la Cambra alta, Javier Maroto, dijous a la tarda la delegació es veurà amb Pedro Rollán, president del Senat, i la lletrada major. També estan previstes reunions amb tots els grups parlamentaris, amb membres del Govern i amb la presidenta del Congrés, segons els populars. Maroto va recalcar que la comesa de la Comissió de Venècia no és en cap cas dir si la llei és o no constitucional, perquè l’òrgan europeu mai es pronuncia sobre la constitucionalitat de les normes, que és una cosa que només està en mans del tribunal de garanties. "Però sí que persegueix un objectiu que és valorar si el final últim de la llei d’amnistia són realment els interessos generals dels ciutadans", va advertir.

El PP confia que els moviments del Govern per atraure Junts a la llei d’amnistia que els mateixos independentistes van exigir per fer president Pedro Sánchez –des de la modificació de la norma retirant que hi hagi d’haver "sentència ferma" per al perdó de delictes de terrorisme fins a obrir-se ara a modificar els terminis d’instrucció en la llei d’enjudiciament criminal– es tindran en compte per al pronunciament de la Comissió de Venècia, així com en futures lectures europees.