Cas Volhov

Alay demana recusar el jutge que investiga la trama russa del procés

Alay demana recusar el jutge que investiga la trama russa del procés

TV3

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Josep Lluís Alay, cap de l’oficina a Brussel·les de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha fet un pas més, i si en un recurs a la pròrroga de la peça en la qual està imputat animava el jutge Joaquín Aguirre a apartar-se voluntàriament del cas Volhov, en el qual s’investiga la trama russa del procés, ara l’ha recusat formalment. L’advocat Gonzalo Boye planteja dos motius perquè el magistrat s’aparti de la causa: l’entrevista que va concedir a la televisió pública alemanya i els seus comentaris durant l’interrogatori a Víctor Terradellas.

Notícies relacionades

El lletrat argumenta que l’entrevista a la televisió alemanya, en la qual el magistrat va explicar el contingut de la interlocutòria de pròrroga de la investigació dictada hores abans, és una "pèrdua absoluta d’imparcialitat que, a més, és d’una intensitat com poques vegades s’ha vist: un magistrat concedint una entrevista sobre un cas que està instruint i parlant sobre quina és la seva tesi persecutòria, que no investigadora". Per reforçar la seva argumentació, destaca que les declaracions del magistrat van ser "pregravades" anteriorment a la seva emissió el 30 de gener, tot i que es va gravar aquell mateix dia, hores després de notificar la interlocutòria i ser distribuïda a través del gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La defensa també al·ludeix a l’interrogatori de Víctor Terradellas, l’11 de maig del 2022, en el qual, segons els àudios publicats per El Món, el jutge va al·ludir a unes expressions per les quals després va demanar disculpes, com que Puigdemont havia fugit d’Espanya al maleter d’un cotxe o la reflexió que realitza sobre l’expressió "cagar-se a les calçes". Segons Gonzalo Boye aquestes manifestacions inhabiliten el jutge, a qui atribueix una falta de decòrum, i considera que mostren que no és "imparcial".