La rebel·lió dels díscols de Vox

La nul·la relació entre el grup parlamentari i el Comitè Executiu Provincial, el conflicte amb Garriga i la falta de representació en la nova cúpula d’Abascal expliquen la crisi dels ultres.

La rebel·lió dels díscols de Vox

Alberto Ortega - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Andrés Cuartero
Andrés Cuartero

Psicòleg, especialista en Psicològia Clínica

ver +

Dos dies després del missatge d’unitat que va traslladar Santiago Abascal en la seva reelecció com a president de Vox, la formació ultradretana ha esclatat a les Balears amb cinc diputats díscols que han aconseguit el poder del grup parlamentari, fent cas omís a les ordres de Madrid. Una mala relació amb la direcció nacional d’aquests rebels que es remunta a mesos enrere i que també s’explica a través de la mateixa divisió interna que ha viscut el partit a les illes.

Un dels aspectes fonamentals per entendre la situació és la nul·la relació que hi ha entre aquests cinc diputats díscols i la resta de la formació a les illes. En aquest sentit, els parlamentaris no solen acudir a cap acte on siguin presents membres del Comitè Executiu Provincial (CEP), afins a Santiago Abascal.

Derivat de la mala relació entre els diputats i Vox Balears també s’ha generat un conflicte amb la direcció nacional, especialment amb Ignacio Garriga, número dos d’Abascal. De fet, Garriga no es va voler reunir amb els díscols de Vox en la visita que va fer Palma fa unes setmanes. "Ve a fer un tour turístic i no té ni dos minuts per reunir-se amb els diputats", van denunciar fonts vinculades al grup parlamentari. És important també destacar que Garriga té una gran relació amb Gabriel Le Senne, el president del Parlament expulsat pels rebels.

Notícies relacionades

Un altre aspecte que ha agreujat el distanciament entre el grup parlamentari i Madrid és la falta de representació en la nova executiva que va presentar Santiago Abascal en la seva reelecció. L’organigrama del líder ultraconservador inclou la majoria de líders territorials dels llocs on Vox participa en els governs autonòmics, exceptuant les illes i Extremadura.

La crisi interna de Vox no només afecta l’estabilitat del grup i de les institucions de les Balears, sinó que també esquitxa el Govern de Marga Prohens. La presidenta popular ha de decidir si es recolza en els díscols per continuar comptant amb majoria absoluta, a expenses del que aquesta decisió pugui provocar entre el PP i Vox a escala nacional, o busca alternatives entre els diputats no adscrits. No obstant, els comptes a la presidenta ara mateix no li surten si no és amb el suport dels cinc rebels de Vox.