Les causes del procés

El jutge acusa Tsunami de tenir «en ment» actuar en un acte del Rei

García-Castellón obre contra la plataforma una nova investigació en relació amb una visita de Felip VI a Barcelona 

Les diligències al·ludeixen a missatges sobre una possible "comitiva real"

El jutge acusa Tsunami de tenir «en ment» actuar en un acte del Rei

ÁNGELES VÁZQUEZ

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón sembla entossudit a imposar un ritme d’instrucció frenètic a la causa de la qual investiga des del 2019 les protestes convocades per Tsunami Democràtic. Si dijous va admetre la personació de dos policies que van resultar ferits a Via Laietana i a la plaça d’Urquinaona i no descartava l’"ànim homicida" de l’agressió, ahir va acordar una nova bateria de diligències per investigar les altres accions a les quals la plataforma animava a assistir, entre les quals n’inclou una de nova: les relatives a una visita del rei Felip VI amb motiu dels premis Princesa de Girona.

En una interlocutòria de 14 pàgines notificada ahir a les parts, el jutge acorda un total de 10 diligències que van des de sol·licitar nous informes o insistir en els que va demanar i encara no ha rebut sobre l’assistència que va rebre el ciutadà francès que va morir a conseqüència d’un infart durant el bloqueig de l’aeroport de Barcelona, fins al tall de l’AP-7 a l’altura de la frontera a la Jonquera, en la qual reclama als Mossos d’Esquadra tota la informació de què disposin, així com la que pogués estar en poder de les autoritats franceses.

Fins aquí el que es coneixia de les accions investigades, entre les quals també hi ha les activitats realitzades durant la jornada de reflexió de les eleccions del 10 de novembre del 2019, l’ocupació de botigues de l’Ibex i el clàssic del Madrid-Barça en el qual es va desplegar la pancarta "Sit and talk". Però en aquesta resolució, per primera vegada, inclou una referència a uns missatges de Josep Campmajó –que es defineix com a expert en seguretat– amb un individu anomenat Xuxu Rondinaire –del qual afirma que "amb molta probabilitat" podria pertànyer a algun cos policial– en els quals parlen de preparatius de seguretat d’una comitiva que "s’entén que es podria tractar d’una comitiva reial". Segons el jutge, "la conversa permet inferir que Tsunami Democràtic podria tenir en ment realitzar alguna actuació en relació amb la visita del Rei a Barcelona".

Exposició de la seguretat

El magistrat afegeix que "aquest extrem es dedueix d’expressions com Guàrdia R, que amb tota probabilitat fa referència a la Guàrdia Reial". La part inicial de l’exposició de Xuxu Rondinaire sembla que faci referència a una altra conversa anterior de la qual no es disposa, i que seria el pròleg de "les idees" que exposa, "que no són d’altres que l’exposició detallada del desplegament de seguretat estàndard realitzat en els desplaçaments del Monarca, des de l’ús de vies ràpides des de l’aeroport fins al recinte on se celebra l’acte, incloent-hi la composició de la comitiva mòbil amb la disposició dels vehicles de la Casa Reial, els Mossos, ambulàncies, etcètera, passant pels reconeixements realitzats de manera permanent sobre el recorregut i la disposició de força policial en encreuaments, ponts, interseccions...".

"Explica’m si val la pena"

Notícies relacionades

Per aprofundir en aquesta nova línia d’investigació, el jutge García-Castellón demana a la Guàrdia Civil que investigui les converses, identifiqui Xuxu Rodondaire i informi sobre les visites planejades per Felip VI a Barcelona de les quals es pogués parlar en els dies 12 i 13 de juliol del 2020. En aquest sentit, insisteix en el fet que l’interlocutor de Campmajó li explica que "des d’unes hores abans, la Guàrdia R fa passos endavant i enrere per tot el recorregut i va informant de novetats".

Fins i tot li va arribar a dir: "Explica’m què és el que voleu fer i jo us diré si val la pena o si és una pèrdua de temps, com al Camp Nou. Un parell d’hores abans, dues vegades fan el recorregut amb tota la comitiva (sense la personalitat)". Segons el jutge, "la referència a ‘perdre el temps, com al Camp Nou’, condueix inevitablement a l’acció executada" després del clàssic del 18 de desembre del 2019, "el resultat del qual no va estar a l’altura del que s’esperava l’organització". La seva conclusió és que "la conversa permet deduir no només que Tsunami Democràtic mantenia la intenció d’actuar el mes de juliol del 2020, sinó també una cosa encara més greu: que un dels seus objectius podria ser actuar al pas de la comitiva del Rei".