El bloqueig del Poder Judicial

Brussel·les dona dos mesos a Bolaños i Pons per renovar el CGPJ

La Comissió Europea cita el ministre de la Presidència i el dirigent del PP per dimecres vinent per tal de propiciar el "diàleg"

Brussel·les dona dos mesos a Bolaños i Pons per renovar el CGPJ

PILAR SANToS SILVIA MARTINEZ

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea accepta mediar en el procés de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El comissari de Justícia, Didier Reynders, va enviar ahir una carta al ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i al vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, convocant-los a una reunió a Brussel·les dimecres, 31 de gener, amb l’objectiu de parlar de la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. El desig de l’Executiu comunitari és que aquest "diàleg estructurat" amb els dos principals partits "no s’estengui més de dos mesos".

Mediació

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el president del Govern central, Pedro Sánchez, van acordar al desembre que la Comissió Europea podia fer de mediadora en aquest assumpte, ja que els vocals del CGPJ tenen el mandat caducat des de fa més de cinc anys. "La Comissió està preparada per exercir el seu paper i garantir el compliment del dret a la UE", van respondre ahir des de Brussel·les. "Per a això la Comissió, sota la responsabilitat del comissari Reynders, mantindrà un diàleg estructurat sobre l’aplicació de la recomanació dels informes sobre l’Estat de dret a Espanya del 2022 i el 2023" per reflexionar sobre "la millor manera de facilitar" la renovació. De moment, amb una "primera reunió conjunta" dimecres que ve.

Notícies relacionades

Segons van explicar des de l’Executiu comunitari, la idea és que el diàleg estructurat el presideixi el comissari Reynders, "que aprofitarà l’experiència de funcionaris de diversos serveis de la Comissió i dels gabinets de Reynders i de la vicepresidenta [Vera] Jourová". Brussel·les espera rebre abans de dimecres els noms dels "representants espanyols" a la reunió.

Durant la seva visita a la fira de turisme, Fitur, Feijóo va celebrar que la institució europea hagi acceptat mediar i va dir que espera que dimecres el Govern central i el PP es posin "a treballar" en "dues qüestions: renovar el Consell i simultàniament presentar a les Corts una llei en la qual la independència judicial quedi garantida". "És més urgent que mai", va reblar. De moment, a Brussel·les cenyeixen el seu paper a garantir el compliment de les recomanacions recollides als informes sobre l’Estat de dret. És a dir: "Renovar el CGPJ com a qüestió prioritària i iniciar, immediatament després de la renovació, el procés per adaptar el nomenament dels vocals, tenint en compte els estàndards europeus". Un ordre que secunda l’Executiu central: "La idea del Govern coincideix amb la de la Comissió. La renovació és urgent, és la preocupació màxima. Una vegada que hàgim renovat el CGPJ, que és el que és urgent, podem parlar d’altres assumptes", va asseverar Bolaños en els marges del consell informal de ministres de Justícia de la UE, que també va dir que confia que no sigui necessari "esgotar" el termini de "dos mesos" fixat per Brussel·les i va incidir en el fet que la situació de la justícia és desesperada i que espera que sigui la "negociació definitiva" perquè "la justícia no aguanta més bloqueig".