Debat en els tribunals

El jutge va citar els investigadors del cas del despatx de Montoro

En la reunió van quedar clares les fortes diferències entre els fiscals a l’hora de fixar l’objectiu de la investigació

El jutge va citar els investigadors del cas del despatx de Montoro

NACHO GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El 12 de desembre passat, el jutge que investiga les activitats presumptament irregulars del despatx Equipo Económico, fundat el 2006 per l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, va fer una reunió rellevant al seu despatx del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona. Hi van ser presents tots els investigadors que participen en la causa –Guàrdia Civil, Mossos i membres de l’equip de suport de l’Agència Tributària–, a més dels dos fiscals Anticorrupció que han participat en aquest assumpte, Carmen García Cerdá i el seu superior directe, el tinent fiscal Antonio Romeral.

Fonts del cas confirmen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que en l’esmentat conclave van quedar en evidència les fortes diferències de criterique hi ha entre els fiscals a l’hora de fixar l’objectiu de la investigació, que es venien arrossegant des que uns mesos abans, el 26 de setembre, García Cerdá invoqués un article de l’Estatut Fiscal que opera quan un fiscal discrepa dels seus superiors.

Actuacions contra la fiscal

Notícies relacionades

La Junta, que es va celebrar a petició de la fiscal inicialment adscrita a aquest assumpte, es va resoldre en favor dels caps –per 19 vots davant de 5– és a dir, es va tancar la porta a continuar indagant una presumpta revelació de secrets després de la troballa de nombrosos correus electrònics intercanviats entre alts càrrecs de l’Agència Tributària, coincidint amb l’etapa en què Montoro estava al capdavant d’Hisenda, en els quals es feia referència a la situació fiscal de persones com l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, l’exministre Rodrigo Rato o el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero.

El pas fet per García Cerdá va tenir a més greus conseqüències per a la funcionària. D’una banda, el fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, la va apartar de la part de la causa en la qual s’investiga en secret si Equipo Económico va utilitzar les seves influències en el Ministeri d’Hisenda en benefici dels seus clients; mentre que a finals de novembre García Cerdá va tenir coneixement que la inspecció fiscal havia iniciat una investigació contra ella per desobediència. Aquesta setmana s’ha conegut que l’expedient ja està en mans del promotor disciplinari de la Fiscalia, Manuel Moix.