Els Comuns prometen intentar frenar la partida per a l’obra de la B-40

1
Es llegeix en minuts
SARA GONZÁLEZ

Tot i que el Govern aprovés en l’últim Consell de Ministres la modificació de la llei de carreteres que permet desencallar la firma del conveni de la B-40, els Comuns han advertit que treballaran per "impedir que s’executi" la partida pressupostària per a aquesta obra. L’any passat van assegurar que mirarien de frenar, amb la seva presència a la Moncloa, que aquesta infraestructura pactada pel PSC i ERC a canvi del suport dels socialistes catalans als pressupostos del 2023 prosperés. No obstant, la firma del conveni és a prop i és una de les exigències d’Illa per abordar la negociació dels comptes del 2024.

Notícies relacionades

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va assegurar que, tot i que s’arribi a firmar aquest document, la seva comesa continuarà sent que la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa no es faci mai, ja que consideren que es tracta d’una "infraestructura caduca". L’aprovat pel Govern el passat 27 de desembre és una modificació normativa que permetrà que l’obra s’executi com a encomanda de gestió i estableix que podrà efectuar-se el "desemborsament anticipat" de les aportacions a la Generalitat per via dels Pressupostos Generales de l’Estat (PGE).

La firma del conveni és un dels elements, junt amb el projecte del Hard Rock, que pot fer saltar pels aires una entesa econòmica del Govern d’Aragonès amb els Comuns. De fet, els republicans tenen també negociacions obertes amb el PSC i amb Junts, a més d’amb la CUP, amb qui l’acord es presumeix pràcticament impossible. Mena ha emplaçat el president a "escollir" entre el seu suport i el que li poden donar partits que tanquen files amb "projectes fracassats". Segons els Comuns, res s’ha mogut de la negociació pressupostària i tot està "igual" que a finals del 2023. Disposen d’alguna documentació sobre els comptes del 2024, però no ha revelat si hi ha alguna trobada agendada aquesta setmana.