AjUNTAMENT DE MADRID

El PP s’uneix a l’esquerra perquè un desafiador Ortega Smith dimiteixi

Almeida titlla de "covard" el regidor al marxar del ple

El PP s’uneix a l’esquerra perquè un desafiador Ortega Smith dimiteixi

ANA CABANILLAS

4
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

La bronca s’instal·la a l’Ajuntament de Madrid. Després que el 22 de desembre el portaveu de Vox, Javier Ortega Smith, protagonitzés un enfrontament amb el regidor de Més Madrid Eduardo Fernández Rubiño, el dirigent ha tornat a ser el centre de la polèmica en el ple extraordinari convocat ahir, en què el portaveu dretà va ser reprovat per aquests fets amb el suport del PP, Més Madrid i el PSOE, que també van exigir que renunciï a tots els seus càrrecs públics, des de la seva acta de regidor fins a l’escó del Congrés dels Diputats.

Tot i que el PP volia en un primer moment rebutjar aquesta última proposta, al considerar que les competències nacionals corresponien a la Cambra baixa, el rebuig de dividir la votació en punts va fer que els populars recolzessin al complet la moció, que inclou l’exigència de la seva acta madrilenya i nacional, tot i que sense caràcter vinculant.

La primera a reprovar l’episodi va ser la portaveu de Més Madrid, Rita Maestre, que va assegurar, amb referència a Vox, que "hi ha una força política que pensa que l’agressió forma part del que és respectable [...] que substitueix la paraula per les agressions", una cosa que en el partit de Santiago Abascal "no és una raresa".

Les condemnes van arribar també per part de la portaveu socialista, Reyes Maroto, que va remarcar la seva actuació en el cas de Daniel Viondi, el regidor que va dimitir a petició del seu partit després de donar tres tocs a la cara a l’alcalde, i també per part del mateix Martínez Almeida, que ha insistit a demanar-li la seva acta de regidor.

"Amb els pits a l’aire"

Després de les intervencions de Més Madrid, el PP i el PSOE, Ortega Smith va protagonitzar una intervenció amb to desafiador per posar en qüestió la celebració del ple extraordinari –"com diria un ministre socialista, aquest ple té collons"–. El dirigent va atacar durament la resta de formacions, especialment a l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, de qui va afirmar que "no està capacitat" per al càrrec, i a qui va retreure que compri "íntegre el relat de l’esquerra".

En el seu discurs d’ahir també va tornar a adreçar-se a l’afectat, Fernández Rubiño, a qui es va acostar el dia dels fets per sacsejar violentament uns papers a pocs centímetres abans de dir-li "ara plora". En aquesta ocasió, va apel·lar de nou al regidor de Més Madrid: "Perquè no se’n vagi trist a casa dient ‘a mi no m’ha dit res’, miri li diré una cosa", va començar. En aquest punt, amb to insolent, va recordar que després dels fets Rubiño "va dir que no hi va haver agressió física, i va deixar amb el cul a l’aire la seva portaveu, amb els pits a l’aire", va defensar, amb referència a Rita Maestre, a qui es va adreçar com a "portaveu de Hamàs Madrid".

Després de la seva intervenció, Ortega Smith va anunciar que els cinc regidors de Vox abandonarien el ple, en protesta per haver-se-li negat una rèplica. Els regidors van sortir immediatament després de la sala, a la qual només van tornar per votar, i van generar un gran enrenou. Smith va acudir a saludar unes desenes de manifestants que es congregaven a la part posterior de l’ajuntament amb pancartes amb què mostraven la seva solidaritat amb el regidor de Vox.

Votants avergonyits

"És molt valent per dir arengues, molt valent per insultar, molt valent per acudir a un escó a colpejar-lo, però no és tan valent per escoltar el que hem de dir-li avui", va manifestar després l’altre protagonista de l’episodi, Fernández Rubiño.

"Estic segur que la majoria dels votants de la dreta, fins i tot d’Ortega Smith, van sentir una absoluta vergonya i rebuig pel que va passar el 22 de desembre. A Espanya hi ha una majoria que no vol que els seus representants arrosseguin per terra la dignitat de les seves institucions", va continuar. "A mi em van votar per treure de polleguera tipus com vostè, que creien que podien imposar una Espanya opressiva a qui pensava, parlava o estimava diferent. I continuo traient-lo de polleguera".

"És molt covard"

També l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, va censurar la sortida d’Ortega Smith, al qual va titllar de "covard". "És molt covard el que ha fet fugint d’aquest ple", va començar. "Si la democràcia és debatre entre diferents, fugir del debat és la seva manera d’entendre la política", va afegir.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va tornar a reiterar la condemna que va expressar el dia dels fets. "Vaig poder advertir des del primer moment la gravetat amb què Ortega Smith es va adreçar a Fernández Rubiño amb una actitud intimidadora", va recordar. "I, com que no tinc problema a condemnar la violència vingui d’on vingui, torno a dir el que vaig dir: el senyor Ortega Smith ha de renunciar a l’acta, perquè no és capaç de representar els madrilenys".

Al llarg de les seves intervencions, els grups també van portar a col·lació una part de l’historial del que va ser el candidat de Vox a l’alcaldia de Madrid, que ja va ser reprovat el novembre del 2019, durant l’anterior legislatura. Reprovació que li va importar un rave, segons va dir llavors. n