Asiron accedeix entre retrets a l’alcaldia de Pamplona

"La resposta és al carrer", respon el dirigent ‘abertzale’ davant les crítiques

Asiron accedeix entre retrets a l’alcaldia de Pamplona

ELENA MARÍN EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Elena Marín

Joseba Asiron ja és alcalde de Pamplona. En un ple aspre, el Partit Socialista de Navarra (PSN) va consumar ahir el seu pacte amb EH Bildu i va desallotjar UPN de l’alcaldia. En la primera moció de censura que es produeix en la història de la ciutat, els retrets van circular en doble sentit, dels conservadors d’UPN i PP cap al PSN i viceversa, amb desqualificacions, acusacions per "vendre Pamplona", mencions fins i tot a la possible "il·legalitat" del ple i també a Pedro Sánchez per part dels primers. Bildu, sorprenentment, va evitar prendre la paraula i no va defensar la seva moció, així que va deixar que la bronca i el debat giressin entorn del PSN.

El ple va començar puntual. Amb lectures i intervencions en eusquera i castellà. Després de la presentació de la moció de censura per part del president de la Mesa d’edat, Koldo Martínez (Geroa Bai), va arribar la primera bronca en el ple de l’Ajuntament de Pamplona. UPN va acusar el president de la Mesa de "furtar" la paraula als grups. La portaveu d’UPN, María Caballero, va sol·licitar empara al secretari diverses vegades, però el president del ple va ser taxatiu: "Qui dona la paraula soc jo, no vostè, vagi acostumant-s’hi". Tots els portaveus van mostrar la seva postura i només UPN i PP es van posar d’acord a denunciar l’actitud de Martínez.

Aclarits els temps, es va veure que a Asiron no el preocupava perquè va renunciar a prendre la paraula en la moció que l’ha fet alcalde, així que va saltar el torn a Ibarrola. La ja exalcaldessa, dolguda, va assegurar que aquest és el "final" d’una "obra macabra" que només serveix per "mantenir a la butaca Sánchez". Va acusar EH Bildu de ser el partit "hereu de qui tant mal ha fet a aquest país", amb referència al terrorisme d’ETA, però va concentrar els seus dards en el PSN. "Titelles" els va dir. Passaran a la història "per girar el polze cap avall i entregar Pamplona".

"M’heu volgut trepitjar i no ho heu aconseguit", va apuntar mirant a l’oposició, a qui va insistir que han "perdut el carrer" mentre UPN ha guanyat "la confiança de molta gent", en al·lusió als votants descontents amb el PSOE. La socialista Marina Muriel va defensar que l’acord amb Bildu només "se circumscriu a Pamplona" .

Només a preguntes dels periodistes Asiron va explicar que ha decidit no parlar per "les paraules gruixudes d’aquests últims dies". "Avui millor en silenci, la resposta la tenim al carrer", va afirmar.

El professor d’escola contrari a la violència 

Joseba Asiron (Pamplona, 1962) ha passat a les aules de la ikastola gairebé tota la vida, primer com a alumne i més tard com a professor, tot i que el 2015 es va convertir en el primer alcalde de la ciutat de l’esquerra abertzale, càrrec a què ara ha sigut reelegit a través d’una moció de censura.

Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Saragossa i doctor per la Universitat de Navarra amb una tesi sobre torres de llinatge, cases fort i palaus de cap d’armeria a la Navarra medieval, Asiron és conferenciant, articulista en premsa i autor de diversos llibres en solitari o en col·laboració, com la Historia ilustrada de Euskal Herria o Adiós, Pamplona.

Notícies relacionades

Una tasca que ha compaginat amb la seva veritable vocació, la docència, que ha exercit a la Ikastola San Fermín des de 1991 com a professor d’Art i Historia, i és aquesta àrea la que li va donar més popularitat pels volts del 2012 per l’activitat que va desenvolupar en relació amb la conquesta de Navarra per Castella 500 anys abans, amb 30 conferències en un sol any i amb llibres els títols dels quals, com El sueño roto, reflectien bé el seu pensament. Casat i pare de dos fills, és aficionat a viatjar, al camp i a la lectura i, assegura, sempre està llegint dos o tres llibres.

Des de partits com UPN i PP, es qualifica EH Bildu com a "testaferros d’ETA" o una formació que inclou terroristes en les seves llistes, però Asiron sempre ha deixat clara la seva postura contrària a la violència i partidària del reconeixement i reparació de les víctimes.