El CGPJ pacta demanar a les Corts que no citin jutges a les comissions

El CGPJ pacta demanar a les Corts que no citin jutges a les comissions

EP

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aconseguir ahir fer seu el sentir de la carrera judicial i va acordar per unanimitat "instar el Congrés i el Senat que s’abstinguin de citar jutges i magistrats perquè declarin davant les comissions d’investigació constituïdes sobre fets que hagin conegut en les actuacions objecte de la seva activitat jurisdiccional".

L’acord, que es comunicarà a les presidències de les Cambres i a la Xarxa Europea de Consells de Justícia, precisa que, si algun d’ells fos citat, l’hi haurà de comunicar a la Comissió Permanent de l’òrgan de govern dels jutges que denegarà l’autorització perquè compareguin. Els jutges i magistrats, recorda el CGPJ, "no podran revelar per escrit, o de cap altra forma, fets o circumstàncies de què haguessin tingut coneixement per raó del seu exercici professional".

L’acord va en la línia esgrimida pel president suplent del Consell, Vicente Guilarte, quan va demanar als polítics: "Deixin-nos en pau". O el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que al Consell de Ministres va assenyalar que els jutges no havien d’acudir a aquestes comissions i va negar qualsevol debat al respecte amb la Constitució i la llei orgànica del poder judicial a la mà.

Notícies relacionades

Trobada Bolaños-Castán

Bolaños, i el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, van mantenir ahir la reunió suspesa la setmana passada després dels atacs de la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, als jutges. El responsable de Justícia va assegurar que la trobada havia sigut "molt cordial i fructífera", de manera que en sortia "molt content". El Suprem va emetre un comunicat en què manifestava que s’ha traslladat a Bolaños la necessitat que el Govern posi els mitjans al seu abast perquè cessin els atacs al Poder Judicial.