Batalla judicial

Una capitana, jubilada abans d’hora després de denunciar assetjament

La militar de l’Exèrcit de Terra, que afirma que també va ser víctima de revelació de secrets, porta Defensa al Tribunal Constitucional

Una capitana, jubilada abans d’hora després de denunciar assetjament

arturo pola

2
Es llegeix en minuts
arturo pola

El que al principi a la saragossana Lourdes Cebollero, una capitana de l’Exèrcit de Terra Espanyol, li va semblar "una distracció" i una "nimietat" s’ha acabat convertint en un cas d’assetjament i de revelació de dades en què està implicada fins a la ministra de Defensa, Margarita Robles, i que acabarà al Tribunal Constitucional. "No és per mi, jo ja no guanyaré res amb això. És una qüestió de donar exemple i establir un precedent per a les que vinguin al darrere", recalca Cebollero, a la qual el conflicte en què es va veure embolicada sense voler-ho li ha comportat una jubilació prematura.

Tot va començar l’any 2017, quan la capitana aragonesa va advertir que el vestidor de dones de l’aquarterament San Fernando, a Saragossa, servia a militars homes com a aparcament de les seves bicicletes, cosa que, lògicament, va acabar provocant situacions incòmodes. "Un dia, quan sortia de la dutxa, em trobo un senyor de la delegació de defensa", recorda. A continuació, després del que semblava una queixa d’allò més apropiada, es va trobar actituds dèspotes i maleducades.

"Em semblava una tonteria posar-me en embolics de denúncies perquè no havia sigut tan greu, però el comportament dels meus superiors i l’obligació de denunciar que consta en el nostre règim intern m’hi va obligar", explica la saragossana. Llavors, segons paraules de Cebollero, es va obrir un protocol i una investigació interna que es va tancar ràpidament i sense cap procés sancionador.

L’acusació

Quan tot semblava que quedaria a foc d’encenalls, va arribar una sorpresa per a la militar saragossana. "Un dia em truquen del jutjat militar i em diuen que m’havien acusat de diversos delictes com ara falsa acusació, injúries i calúmnies, deslleialtat i insults a un superior. M’enfrontava a nou anys de presó", afirma. El més sorprenent per a Cebollero va ser la facilitat amb què les seves dades van ser tretes a la llum, cosa que contradiu el protocol de confidencialitat i la llei de protecció de dades. "Es va filtrar el meu nom, el meu DNI i el meu número de telèfon als implicats perquè poguessin defensar-se", afirma.

Notícies relacionades

El cas va arribar a la mateixa Margarita Robles, que va demanar veure la capitana aragonesa l’any 2019. Malgrat que la ministra de Defensa li va prometre a Cebollero "reforçar" la confidencialitat i prendre mesures per "millorar la convivència", va acabar per donar la seva conformitat a les pràctiques realitzades en les quals es va revelar la identitat de Lourdes. "Res impedeix que les esmentades actuacions puguin portar-se a terme de manera pública, amb coneixement de qui apareix com a presumpte infractor", diu literalment la resolució del cas que va sortir el mes de maig passat i que està firmada per la mateixa Margarita Robles.

Entremig, l’aragonesa va seguir amb les seves tasques a l’Exèrcit, tot i que eren constants les mirades acusadores i els judicis públics al seu voltant. Coincidint amb l’arribada de la pandèmia, un metge va valorar la seva situació i el resultat va ser que Cebollero va ser jubilada de manera precoç per no complir els requisits psicofísics i no haver-se adaptat, després de més de 20 anys avesada a la vida de l’Exèrcit. Aquesta circunstància no li va frenar les ganes de treure a la llum la veritat, a l’aragonesa, que des d’aleshores es troba immersa en una batalla judicial, amb diversos plets pendents tant a l’Audiència Provincial de Saragossa com al Constitucional..