Marlaska rep dures crítiques del PP i Podem a la gestió migratòria

Els morats avisen el titular d’Interior que les Canàries no seran "una mena de presó d’Alcatraz" per als nouvinguts

Marlaska rep dures crítiques  del PP i Podem a la gestió migratòria

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Es podia esperar ahir que el ministre de l’Interior tingués el seu xoc més dur amb la dreta pels escraches contra el PSOE i l’amnistia al carrer Ferraz, però s’ha imposat en les friccions de la sessió de control al Govern la qüestió més de fons per als interpel·lants: la immigració. En la seva primera compareixença al Congrés d’aquesta legislatura, Fernando Grande-Marlaska va rebre agres imprecacions del PP i de Vox per l’onada migratòria que romp als molls de les Canàries. Tot i que va ser una diputada de Podem, la canària Noemí Santana, la que li va fer la més severa advertència: "El poble canari no permetrà que se’ns converteixi en una mena de presó d’Alcatraz per a persones migrants", va dir recordant l’amuntegament d’arribats al moll d’Arguineguín l’any passat. Una altra illenca, Cristina Valido, de Coalició Canària, va completar l’advertència: "Si les coses segueixen com segueixen, tot empitjorarà. Ens enfrontarem al repte més gran d’aquest segle, la immigració, sense estar-hi preparats. ¡La fam no la para ningú!".

El titular d’Interior havia demanat comparèixer per explicar la seva política migratòria i les seves gestions per impulsar a Europa cap a un gran acord sobre aquesta matèria. El ministre va començar reclamant una mirada positiva sobre l’arribada d’estranys: "Hem d’estar orgullosos de la diversitat i no llançar mai missatges de por i odi, com de vegades sentim aquí".

Notícies relacionades

Marlaska va descriure la política migratòria del Govern basant-la en "els principis de seguretat i solidaritat", i en el "compromís per salvar vides i lluitar contra les xarxes de tràfic d’éssers humans amb un enfocament solidari", i va fer un anunci de calendari sobre l’esperat –i molt retardat– pacte europeu en matèria d’immigració i asil: "Estiguem tots atents als dies 18 i 19. Anem a bon ritme, estem en posició clara d’arribar a un acord polític". Aquells dies se celebren diàlegs a tres europeus d’importància a Europa.

Estan en discussió els reglaments d’Asil, l’Eurodac (dades compartides dels migrants) i el procediment de screening (presa de dades biomètriques). "Després de gairebé vuit anys debatent aquestes mesures ens trobem en un moment clau per arribar a un acord. No serà perfecte, però ha de ser eficaç, practicable, just i equilibrat", va assegurar.