Sumar estudia accions contra Podem per "transfuguisme"

La coalició que lidera Díaz eleva la pressió perquè els cinc diputats al Congrés del partit morat renunciïn a l’acta

Sumar estudia accions contra Podem per "transfuguisme"

ANA CABANILLAS

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Sumar estudia els seus pròxims passos després de la ruptura parlamentària de Podem, que la setmana passada va abandonar la coalició i es va passar al Grup Mixt. El portaveu de la coalició, Ernest Urtasun, va avançar que estan "estudiant" accions, perquè "el transfuguisme no pot ser premiat", i per elevar la pressió sobre el fet que els cinc diputats morats no hagin renunciat a l’acta al Congrés.

En roda de premsa de Sumar, Urtasun va evitar concretar les vies en què podrien traduir-se aquestes accions, però fonts de la coalició sí que han posat sobre la taula la possibilitat de presentar una denúncia davant la Comissió Antitransfuguisme, que té una comissió jurídica que pot "prendre decisions" i podria declarar-los oficialment trànsfugues, una etiqueta que el mateix Urtasun els ha adjudicat.

"El pacte antitransfuguisme, aprovat el novembre del 2020, estableix d’una manera molt clara la definició del que és transfuguisme, que és quan una persona es presenta en una coalició i l’abandona sense cedir l’escó", va considerar. "Ho diu l’acord que van subscriure tots els partits, inclòs Podem", va continuar el també ministre de Cultura.

Directament a les preguntes sobre la consideració de trànsfugues dels dirigents de Podem, Urtasun va respondre afirmativament assegurant que "la nostra opinió és clara", tot i que va evitar demanar directament l’acta als cinc diputats.

"És evident que el transfuguisme no pot ser premiat, en el sentit que el pacte antitransfuguisme precisament va ser creat perquè ningú pogués beneficiar-se d’una situació així", va expressar Urtasun. "Sobre les accions que es portin a terme, ho estem estudiant, ho decidirem en els pròxims dies, però l’esperit i la lletra que estableix el pacte antitransfuguisme són clars".

Podem rebutja les crítiques

Minuts després d’aquestes afirmacions va respondre el portaveu de Podem, Pablo Fernández, en l’habitual roda de premsa dels dilluns, i ho va fer per negar les crítiques. "Rebutgem rotundament aquestes afirmacions de Sumar", va destacar.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va especificar que hi ha "diferències entre una persona aïllada que desobeeix les directrius i una organització sencera" que decideix sortir d’una coalició. El dirigent de Podem va evitar abundar en aquest assumpte, avançant que volen "girar full" del que ha passat i a partir d’ara "posar-se a treballar", una cosa que, defensen, no havien pogut fer fins ara, després de quedar sense representació al Congrés i no haver pogut intervenir en cap ple parlamentari fins ara.

Sí que van acordar amb Yolanda Díaz el repartiment de presidències i representacions de les comissions parlamentàries. Podem va anunciar la seva sortida quan ja s’havia registrat la composició d’aquests òrgans i semblaven assegurats els seus llocs, però aquest anunci va arribar pocs minuts abans que tanqués el termini per registrar els canvis.