El jutge del cas Montoro té dades dels ‘mails’ que va vetar Anticorrupció

Compta amb un voluminós dossier sobre els missatges que Luzón no vol investigar

El jutge del cas Montoro té dades dels ‘mails’ que va vetar Anticorrupció
2
Es llegeix en minuts
Tomas Calleja
Tomas Calleja

Arquitecte de solucions Cloud @ Goodly de Paradigma Digital.

ver +
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge Rubén Rus Vela té al seu poder des del maig un voluminós informe elaborat per la Unitat de Suport de l’Agència Tributària en el qual s’analitza el contingut dels correus electrònics del Ministeri d’Hisenda encapçalat llavors per Cristóbal Montoro, en els quals el cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, ordena a la fiscal Carmen García Cerdá que no investigui, segons informen fonts jurídiques a aquesta redacció.

El document va ser elaborat per la Unitat de Suport de l’Agència Tributària de la Fiscalia Anticorrupció per al jutge, i conté conclusions indiciàries sobre el contingut dels missatges que van ser entregats per Hisenda i l’Agència Tributària als responsables de les indagacions. El jutjat va eludir encarregar directament als funcionaris d’Hisenda l’informe sobre els correus perquè els sospitosos de les filtracions eren alts càrrecs del ministeri i de l’Agència Tributària.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona manté en secret des de fa cinc anys una causa en què s’investiga si els amos del despatx Equipo Económico, que va fundar el 2006 l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, van utilitzar les seves influències en el Ministeri d’Hisenda en benefici dels seus clients.

El cap de gabinet

Tal com va avançar aquest diari, entre els missatges n’hi ha un que es va enviar el febrer del 2015 pel que va ser cap de gabinet de Cristóbal Montoro, Felipe Martínez Rico, dirigit a un destinatari que identifica com a "ministre" en què aporta dades fiscals confidencials del cofundador de Podem Juan Carlos Monedero, que dies abans s’havia vist obligat a abonar 200.000 euros a Hisenda per evitar ser imputat per un delicte fiscal.

Felipe Martínez Rico és germà de Ricardo Martínez Rico, que també va ser cap de gabinet de Montoro i que està imputat en la causa de Tarragona. També es mantenen investigats els socis directors d’Equipo Económico Manuel de Vicente-Tutor i Salvador Ruiz Gallud, que va dirigir l’Agència Tributària entre el 2001 i el 2004.

Juan Carlos Monedero ja ha demanat la seva personació en el procediment al jutge Rus Vela, que haurà de decidir si accepta que l’exlíder de Podem sigui considerat perjudicat per la filtració de les seves dades d’Hisenda.

En els missatges també s’al·ludeix, segons expliquen fonts del cas a aquest diari, a personatges públics com l’exvicepresident del Govern del PP Rodrigo Rato i l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre. Aquesta última ha reclamat que s’investigui el contingut dels missatges, que té al seu poder el Jutjat de Tarragona.

Notícies relacionades

Expedient a la fiscal

No obstant, el cap d’Anticorrupció ha promogut l’obertura d’un expedient per falta molt greu contra García Cerdá, que acusa d’haver desobeït la seva ordre de no investigar un possible delicte de revelació de secrets en el contingut dels missatges entregats pel Ministeri d’Hisenda i l’Agència Tributària al Jutjat. Si es confirmés l’acusació, la fiscal podria ser apartada d’Anticorrupció o fins i tot expulsada de la carrera.Ni els investigats en la causa ni el mateix Montoro, que assegura haver-se desvinculat el 2008 d’Equipo Económico, ha contestat a les preguntes traslladades per aquest diari..