El Govern redueix el bloqueig de Podem a "lleis menors"

Fonts socialistes creuen que el partit morat "estarà amb la lupa per treure més que Sumar" després de la seva separació

El Govern redueix el bloqueig  de Podem a "lleis menors"

Diego Radamés - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
IVÁN GIL

El Govern es resigna a negociar amb Podem com un altre actor parlamentari més, després del seu abandonament del grup de Sumar per incorporar-se al Mixt, tot i que descarta riscos per a la governabilitat. De les converses creuades amb els dirigents de Podem i de Sumar, fonts de la Moncloa conclouen que els cinc diputats morats, imprescindibles per arribar a majories, podran "deixar caure alguna llei menor". Els morats no temen, així, ni pels Pressupostos ni per les reformes compromeses per Brussel·les de què depenen els fons europeus. Això sí, reconeixen que "seran més exigents", sobretot amb les propostes de Sumar.

"Estaran amb la lupa per treure més que Sumar", indiquen fonts socialistes respecte a la competitivitat entre els dos espais i l’ànim de diferenciació dels morats. Amb tot, com a força progressista, descarten que uneixin els seus vots al PP i Vox en assumptes d’especial transcendència per a l’Executiu. Una dinàmica similar a la que han mantingut des de la legislatura anterior EH Bildu i el PNB, per la seva tensió competitiva, i que també van mostrar en el procés de negociació d’investidura ERC i Junts.

Repartiment de banderes

Aquesta competició electoral genera inestabilitat, però fins ara s’ha canalitzat a través del repartiment de banderes. Hi ha qui es mostra més útil a Madrid, arrencant mesures a l’Executiu, en el cas de Bildu i el PNB, i hi ha qui capitalitza mesures com l’amnistia, en el cas d’ERC i Junts

Notícies relacionades

Els morats ara volen també optar al repartiment de banderes, en detriment de Sumar, i els Pressupostos seran la gran finestra de negociació. Qüestions fiscals i altres de més simbòliques, com les lleis dels ministeris morats que en la legislatura anterior no van veure la llum per l’avenç electoral, seran a sobre de la taula.

Negociar és cedir i el mateix Pedro Sánchez assumia aquest dijous durant una entrevista a Antena 3 que "evidentment" "han de negociar una mica més, però amb una força progressista com Podem". Un dia abans, en conversa informal amb els periodistes destacava que ell ha "defensat l’entesa entre forces d’esquerres". L’important ara, segons afirmava, "és que tots compartim conquestes". Els morats tornaran al seu paper d’"arrossegar" el Govern més cap a l’esquerra, amb la diferència que, ara, dins de la coalició se situa Sumar. De fet, quan Podem va definir el seu nou full de ruta el mes de novembre passat, va associar el partit de Yolanda Díaz amb una "esquerra servil".