"Corea i Catalunya tenen moltes similituds, faltava una delegació aquí"

És el nou delegat del Govern a Corea del Sud, on la Generalitat acaba de posar en marxa una ‘ambaixada’. Es tracta de la primera delegació a Àsia i la vint-i-unena en el seu còmput global

"Corea i Catalunya tenen moltes similituds, faltava una delegació aquí"

QUIM BERTOMEU

3
Es llegeix en minuts
QUIM BERTOMEU

El seu nom podria enganyar. Vostè no és un coreà defensant els interessos de Catalunya a Corea, sinó un català defensant Catalunya a Corea, ¿oi?

Vaig néixer a Reus el 1984. Vaig estar-hi fins a primària i després la meva família es va traslladar a Barcelona i fins a la universitat he estat allà. Estic totalment arrelat a Catalunya i els meus interessos són connectar Catalunya amb Corea perquè, òbviament, part del meu origen és coreà.

Vostè és arquitecte, ¿Com acaba al capdavant de la delegació?

La meva formació és en arquitectura i urbanisme, que cobreixen molts àmbits com la sociologia i l’economia i que estan molt pendents de com viuen les persones en un entorn, en una ciutat. Per aquesta raó també vaig venir a treballar a Corea. Aquí tenen la peculiaritat de tenir la tecnologia per crear noves ciutats i aquesta va ser la meva atracció. A partir d’aquí vaig estar en una entitat que treballa en projectes d’ajuda al desenvolupament i que em va donar l’oportunitat d’anar a Sud-amèrica.

¿Quina és la seva missió, què li ha demanat el president?

Principalment, ser útil no només als departaments de la Generalitat per poder arribar fins a Corea, sinó també a la ciutadania catalana que resideix aquí. Aquesta és la part primordial. Perquè realment, i això m’agrada remarcar-ho, ara s’ha establert la delegació, però abans que es fes ja hi va haver una feina prèvia molt gran de la Generalitat aquí.

¿Quins interessos compartits poden tenir Catalunya i Corea?

Tenen moltes similituds i reptes. Corea té desafiaments en temes socials o de baixa natalitat. També en educació. Des de Catalunya podem aportar els nostres valors i la nostra experiència en molts àmbits. Corea podria tenir moltes àrees on aplicar-los. Faltava una delegació aquí.

El president vol buscar pel món inversions per a 12 projectes estratègics a Catalunya vinculats en la tecnologia i a la biomedicina. ¿La seva funció també serà buscar aquests inversors?

Són 12 grans projectes estratègics de Catalunya i són àrees en les quals Corea del Sud té un interès, un potencial i una capacitat.

Hi ha gent a Catalunya que considera que gastar diners en delegacions a l’exterior és una despesa supèrflua. ¿Què els diria?

La delegació és una manifestació dels treballs que ja s’estaven realitzant abans. Corea ja tenia un interès en Catalunya, enviava delegacions regularment a Catalunya, i nosaltres els rebíem i els oferíem els nostres coneixements. Corea ja estava enormement interessada a poder aprendre i documentar tota aquesta informació i portar-la de tornada. Nosaltres, al no tenir un lloc físic per fer aquest seguiment, perdíem la projecció i no sabíem com donar continuïtat a aquestes relacions. A partir d’aquest lloc físic, donem continuïtat i sentit a l’interès que hi està havent constantment. Reforcem aquests llaços.

Està vivint uns mesos intensos intentant arrencar la delegació. ¿Quina predisposició ha trobat en l’ambaixada espanyola?

Tenim una relació cordial com amb totes les altres ambaixades amb les quals es pot treballar, conversar i veure la situació de Corea i també per saber quines possibilitats hi ha d’introduir-se en aquest mercat i com aproximar-s’hi. Amb totes les institucions i ambaixades tenim la mateixa posició.

¿La delegació de Corea ha de ser la porta de la Generalitat a Àsia?

Hi ha moltes institucions amb l’ull posat a Catalunya i hi estan anant cada any per poder aprendre de nosaltres. Aquesta connexió no ha de ser unidireccional, ha de ser bidireccional.

En el viatge del president a Corea hem sentit un discurs molt econòmic. ¿Entre les seves funcions també hi ha explicar el procés, el referèndum i l’amnistia o això s’escapa de les seves funcions?

El Govern de Catalunya té una direcció, i les delegacions ens ajustarem i transmetrem el que sigui necessari. El que la societat coreana tingui la curiositat de saber sobre Catalunya nosaltres els hi oferirem.

Notícies relacionades

Pel que vostè detecta, ¿hi ha més un interès per la qüestió econòmica de Catalunya o la qüestió política?

Hi ha predisposició per la part social, cultural, artística, tècnica. Hi ha moltíssims àmbits en els quals Catalunya pot aportar i que Corea està esperant rebre. I és per això que la delegació farà la funció d’aportar i donar coneixement. n