Junts obre laporta a negociar els pressupostos de la Generalitat

Rius confirma una reunió després del parèntesi dels dies festius d’aquesta setmana i es desmarca dels contactes ERC-PSOE

Junts obre laporta a negociar els pressupostos de la Generalitat
2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL

El vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, va confirmar ahir la predisposició del seu partit a negociar els pressupostos del Govern d’ERC per a l’any vinent. Rius va confirmar una reunió després del parèntesi de les festivitats d’aquesta setmana. Aquesta actitud de JxCat coincideix amb la voluntat de la Generalitat d’aplicar una rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF que beneficiarà contribuents amb una renda de fins a 33.000 euros bruts a l’any. La proposta del Govern, que anirà inclosa en la modificació de la llei d’acompanyament dels comptes públics, consisteix a rebaixar el tipus de l’escala autonòmica en el primer tram de tributació en un punt: del 10,5% actual al 9,5%.

Rius va celebrar aquesta possible reducció d’impostos i es va atribuir el mèrit d’aquest tipus d’iniciatives: «Donem la benvinguda a ERC si vol rebaixar impostos». En la negociació de l’any passat, l’Executiu d’ERC es va negar a acceptar la proposta de Junts per reduir la pressió fiscal. Però, en aquesta iniciativa, la rebaixa afectava tots els trams de l’IRPF, no només els inferiors a 33.000 euros bruts, com proposa la Conselleria d’Economia. Rius va dir que «faltarà veure» si l’actual voluntat del Govern és «una proposta en ferm» i que esperen que se’ls traslladi en la reunió que faran després del pont de la Constitució.

Els detalls

Fonts del Departament d’Economia de la Generalitat van confirmar que la proposta del Govern consisteix a rebaixar el tipus de l’escala autonòmica en el primer tram de tributació. Aquesta modificació s’ha inclòs ja en la llei d’acompanyament, uns comptes que el Govern negocia amb diversos grups, com els socialistes i els Comuns, però que per ara no tenen el suport garantit. Els beneficiats per aquesta rebaixa fiscal serien el 73% del total de contribuents, és a dir, uns 2,6 milions. En declaracions als periodistes, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va explicar que la reducció de recaptació que comportarà aquesta mesura es compensarà amb la «petita correcció» del dèficit fiscal i la millora en el finançament aconseguit per ERC durant la negociació de la investidura de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Mentre Junts s’obria a negociar amb ERC els comptes, el partit de l’expresident Carles Puigdemont va marcar distàncies amb els republicans en relació amb la negociació amb el PSOE. Junts rebutja una unificació de les tres taules de negociació que estan previstes (la dels dos governs, central i autonòmic, més les del PSOE amb ERC i el PSOE amb Junts). Rius va assegurar que la taula de Junts és l’única que representa un «canvi de paradigma» respecte a la negociació del passat, per l’existència de la figura del verificador. I va insistir que la durada de la legislatura estatal «estarà vinculada als avenços» de la negociació entre partits a Suïssa i pilotada per Puigdemont.

Rius va eludir informar dels continguts de la negociació, ja que es tracta d’un procés basat en la «discreció». El portaveu de Junts va acusar el PP de «xenofòbia» per les crítiques a la figura del mediador, el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo.

Temes:

Govern PSOE