El PSOE i Junts estableixen les bases per al diàleg en una primera cita amb verificador a Ginebra

GOBIERNO DE COLOMBIA

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primera cita entre el PSOE i Junts fora d’Espanya després de la investidura de Pedro Sánchez amb presència d’un verificador internacional. Els socialistes i els postconvergents s’han reunit aquest dissabte a Ginebra per establir les bases d’un diàleg que les dues parts confien que perduri al llarg del mandat de Sánchez i que servirà com a custòdia de l’avanç del pacte acordat per a la reelecció del president. Sota màxim secretisme, les delegacions han abordat el calendari i els assumptes que cal tractar en aquestes reunions mensuals que, almenys fins que l’expresident Carles Puigdemont tingui assegurada la tornada sense trepitjar la presó amb la llei d’amnistia, continuaran fent-se fora de l’Estat.

La fundació Henry Dunant ha donat compte del tret de sortida a aquest nou canal de relacions entre el PSOE i Junts, actuant com a verificador després d’haver assessorat el Govern en la taula de diàleg fins a la sortida dels postconvergents del Consell Executiu, com va avançar EL PERIÓDICO. L’entitat, sense ànim de lucre, ja va intervenir en el desarmament d’ETA com a mediador, i compta amb la confiança tant dels socialistes com dels postconvergents perquè coneix els detalls del conflicte català.

Notícies relacionades

Per la part del PSOE ha acudit a la trobada el secretari d’Organització, Santos Cerdán, mentre la delegació de Junts ha sigut encapçalada pel trident que ja va pilotar les negociacions prèvies –Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras–. La cita d’aquest dissabte s’ha conclòs sense que els periodistes presents a Ginebra localitzessin la ubicació exacta de la reunió, ja que els interlocutors s’han decretat màxim hermetisme –una recepta que el verificador també hauria sol·licitat– per no torpedinar la confiança pactada i perquè l’acord s’arribi a complir.

Per ara, no hi ha hagut comunicat ni conjunt ni de cap de les dues parts informant del transcurs de la cita. Cerdán, ja a l’aeroport, ha respost a la premsa que la reunió «ha anat bé» i ha destacat la «cordialitat» entre els interlocutors.