Junqueras assumeix «dificultats» per aplicar l’amnistia pactada amb Sánchez

Lorena Sopêna - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha reconegut que l’independentisme s’enfrontarà a «dificultats» per aplicar l’amnistia als independentistes pactada amb Pedro Sánchez. El líder dels republicans ha reivindicat en el Consell Nacional del seu partit d’aquest dissabte que la llei –actualment en tràmit parlamentari– per anul·lar les penes als processats en causes vinculades al procés arriba després d’anys de negociació amb el PSOE. I que el seu partit ha compaginat aquesta agenda contra la «repressió de l’Estat» amb millores socials, com l’augment de les pensions o la reducció del deute autonòmic, entre d’altres.

«L’amnistia la donàvem per descomptada per tota la feina que havíem fet prèviament» i «malgrat les dificultats que segur encara haurem d’afrontar en aquest àmbit», ha declarat Junqueras davant la militància d’ERC. Aquesta norma eximirà de responsabilitats legals a qui hagi sigut o hagués de ser encausat per actes vinculats a la consulta celebrada a Catalunya el 9 de novembre del 2014 i al referèndum de l’1 d’octubre del 2017. De moment la tramitació de la norma ja ha tingut els seus primers efectes i ha provocat la suspensió d’un primer judici, pel del bloqueig de les vies de l’AVE a Girona.

«Hem lluitat i lluitem exitosament contra la repressió», ha declarat el líder republicà aquest dissabte davant els seus, que ha considerat que els anys de negociacions i pactes amb el PSOE que ha mantingut el seu partit –en contraposició a Junts, que fins ara havia refusat pactar amb els socialistes– «han permès obrir el camí a l’amnistia».

Junqueras ha fet les declaracions esmentades el mateix dia en què el PSOE i Junts es reuniran a Ginebra davant la presència d’un verificador internacional, en la primera cita d’aquest tipus des de la investidura de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Junqueras ha exhibit l’acord fet en el marc de la investidura, que es traduirà en la condonació de més de 15.000 milions de deute de la Generalitat amb l’Estat. Posant com a exemple que el seu partit pot «limitar les eines repressives que l’Estat ha utilitzat contra nosaltres, contra tot el nostre país», alhora que «treballa en el dia a dia de la nostra societat».

En aquest sentit, el president d’ERC ha recordat el vot afirmatiu del seu partit al Congrés a l’última reforma de les pensions, que permet revaloritzar-les cada any en funció de l’IPC perquè així els jubilats no perdin poder adquisitiu. Cosa que es traduirà que a partir de l’1 de gener del 2024 les prestacions contributives de 10 milions de persones a tot Espanya pujaran un 3,8%.