Vinculat a Corea del Nord

Detingut a Madrid Alejandro Cao de Benós

Es podria enfrontar a una pena de presó de 20 anys per fets comesos el 2018

Detingut a Madrid Alejandro Cao de Benós
1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Policia Nacional ha detingut Alejandro Cao de Benós, fundador de l’Associació d’Amistat amb Corea i vinculat a Corea del Nord, que estava en recerca i captura per l’FBI per un delicte d’estafa a l’ajudar, presumptament, el règim nord-coreà a evadir sancions econòmiques imposades per l’Administració nord-americana.

Fonts policials han indicat a Efe que Cao de Benós, que podria enfrontar-se a una pena de presó de 20 anys per fets comesos el 2018, va ser arrestat ahir dijous a les 15.00 hores a l’estació de Puerta d’Atocha després de baixar d’un tren procedent de Barcelona.

Segons informa aquest divendres la Direcció General de la Policia Nacional, a mitjans d’octubre els agents del Grup de Localització de Fugitius van rebre una informació per part de la Interpol que apuntava que el reclamat pels EUA podria ser a Espanya.

Els fets pels quals l’FBI ordenava la seva detenció el maig passat es remunten al 2018, quan el fugitiu va fundar l’Associació d’Amistat amb Corea del Nord.

Segons l’FBI, Cao de Benós, de 47 anys i nascut a Tarragona, va facilitar el viatge a Corea del Nord de Virgil Griffith, l’antic desenvolupador de la criptomoneda Ethereum, que l’any passat es va declarar culpable de conspirar per ajudar Corea del Nord a evadir sancions i va ser condemnat als EUA a més de 5 anys de presó i una multa de 100.000 dòlars.

L’FBI acusa Cao de Benós de prendre «mesures per amagar a les autoritats nord-americanes aquestes activitats».

Els fets pels quals s’ordenava la seva detenció es remunten al 2018, quan el fugitiu va fundar l’Associació d’Amistat amb Corea del Nord. Presumptament, va organitzar diverses conferències sobre criptomonedes i blockchain a la capital de Corea del Nord, amb l’ajuda d’un ciutadà nord-americà expert en criptomonedes, saltant-se així la prohibició de les sancions imposades pels Estats Units.

Notícies relacionades

En un comunicat difós per ell mateix en les xarxes socials al maig després de conèixer que estava en recerca i captura, Cao de Benós va negar aquestes acusacions i també ser un «pròfug», ja que portava sis anys sense poder sortir d’Espanya», amb el seu «passaport retingut i firmant cada dilluns als jutjats del Vendrell (Tarragona) per ordre de qui va ser jutge d’instrucció Jorge Basterra Pérez de los Cobos, en relació amb una acusació de tinença il·lícita d’armes. EFE

lca/aam