Junts-PSOE

Puigdemont adverteix el PSOE que votarà amb el PP «si no hi ha prou avanços»

Puigdemont adverteix el PSOE que votarà amb el PP «si no hi ha prou avanços»

EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident català i líder de Junts, Carles Puigdemont, va advertir que si «no hi ha prou avanços» en els seus acords amb el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) la seva formació podria sumar els seus vots als del Partit Popular (PP) al Congrés dels Diputats per votar en contra de lleis com les dels pressupostos de l’Estat.

«Podríem votar amb el PP per fer caure el pressupost o per una resolució sobre Israel, on la nostra posició en realitat està més alineada» amb la del partit que encapçala Alberto Núñez Feijóo, va dir Puigdemont a ‘Politico’ durant la cerimònia celebrada ahir a la nit per aquest mitjà per revelar la seva llista de les 28 personalitats més influents d’Europa el 2024, en la qual el català figura en segon lloc entre els nou ‘disruptors’.

Segons ha informat avui aquest mitjà, Puigdemont li va dir ahir a la nit al president del Partit Popular Europeu (PPE) i líder d’aquest grup al Parlament Europeu, Manfred Weber, que fins i tot podria arribar a un acord amb el PP per enderrocar el Govern del socialista Pedro Sánchez a meitat del seu mandat amb una moció de censura.

Ara bé, una eventual moció de censura seria una opció si Junts i el PP es poguessin posar d’acord sobre un president del Govern independent per substituir Sánchez.

«Però per a això, el PP ha de fer un pas cap a nosaltres. No poden continuar tractant-me com un terrorista», va dir a ‘Politico’ Puigdemont, que va recalcar que el seu únic delicte va ser col·locar urnes en el referèndum il·legal de l’1-O.

En la mateixa línia, l’eurodiputat de Junts i exconseller Toni Comín també va advertir recentment que «el PSOE ha d’estar preparat per tenir molts disgustos» en votacions al Congrés dels Diputats, si no arriba a acords amb la seva formació.

En una entrevista amb el diari ‘Ara’, Comín va assegurar que, malgrat haver votat a favor de la investidura de Pedro Sánchez, amb el PSOE «no hi ha cap obligació d’aprovar-li res, ni pressupostos, ni decrets, ni lleis, si en aquests mesos no s’avança» i preveu que la legislatura serà «difícil, amb unes negociacions dures».

En la seva conversa ahir a la nit amb Weber, Puigdemont va desestimar les crítiques del líder del PPE al seu acord amb el PSOE i va argumentar que «un referèndum consultiu» sobre la independència catalana era possible s’acordava políticament, segons la conversa escoltada per ‘Politico’ i en què també va participar Comín, que va insistir que aquesta consulta era legal segons la Constitució espanyola.

Quant a la controvèrsia sobre el terme ‘lawfare’ que figura en el pacte polític entre Junts i el PSOE, i que ha sigut molt criticat per les associacions de jutges espanyols, Puigdemont va dir que era una advertència per a aquells jutges i polítics que, segons ell, s’havien extralimitat en les seves funcions.

«El terme ‘lawfare’ és com el cap de cavall a ‘El padrí’: és una advertència que parlem seriosament», va sentenciar en les seves declaracions a ‘Politico’.

«En una picada d’ullet als temps de polarització actuals, la llista (dels més influents el 2024) inclou no un, sinó dos, secessionistes», explica ‘Politico’ sobre la seva selecció per a l’any vinent.

Així, explica, hi ha Puigdemont, «el català que va aconseguir assegurar una amnistia per una votació il·legal d’independència el 2017 –i potser fins i tot una altra oportunitat de secessió– a canvi d’apuntalar el primer ministre espanyol, Pedro Sánchez», i el belga Tom van Grieken, líder del partit d’ultradreta Vlaams Belang «que vol convertir Flandes en un Estat separatista» i que apareix el sisè a la llista de ‘disruptors’ d’Europa.

Notícies relacionades

Darrere de Puigdemont, al número tres de la llista de ‘disruptors’ hi ha el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, seguit de la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, i del president del Grup Popular Europeu a l’Eurocambra, el també alemany Manfred Weber, a qui adjudiquen el sobrenom de ‘l’assassí del Pacte Verd’, en al·lusió a la campanya que va llançar contra la llei de la natura.

La número u dels ‘disruptors’ és la ‘banquera’ del president rus, Vladímir Putin, Elvira Nabiullina.