Sondeig de Prensa Ibérica
Enquesta GESOP: Dos de cada tres espanyols rebutgen l’amnistia del procés, que divideix els votants del PSOE
«Fer de la necessitat virtut». Així va justificar Pedro Sánchez la concessió als independentistes catalans que més polseguera ha aixecat: la llei d’amnistia que perdonarà judicialment tots els encausats pel procés des del 2012. Aquesta norma, que acaba de començar al Congrés una tramitació que es presumeix tortuosa i amb un desenllaç que quedarà en mans dels tribunals, genera un sentiment majoritàriament negatiu entre els espanyols. La percepció a Catalunya és bastant diferent, tot i que la mesura de gràcia tampoc suscita un clamor favorable.
Segons l’Enquesta Política d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica, dos terços de l’electorat estan en contra de l’amnistia (65,9%) i un de cada quatre espanyols hi estan a favor (26,7%). El rebuig arriba al 96% entre els votants de Vox i al 98% entre els del PP. Entre els votants del PSOE hi ha una divisió palmària: gairebé la meitat discrepen de la mesura (49,7%) però quatre de cada 10 avalen el perdó als independentistes (40,5%).
En l’electorat de Sumar, els dirigents del qual van promoure des del principi la necessitat d’una llei d’amnistia i van participar en el redactat, el 61,7% dels seus votants donen suport a l’amnistia i el 29,7% la rebutgen. I entre els simpatitzants del PNB, que ratifiquen la norma en un 54,5%, crida l’atenció que un 27% opten per no pronunciar-se sobre la mesura. No cal dir que l’aval a l’amnistia és del 100% entre els votants d’ERC i del 93% entre els de Junts.
Més enllà de simpaties cap a un o altre partit, la mesura de gràcia només obté la ratificació dels espanyols que es consideren d’esquerres: 55,8% a favor i 33,1% en contra. Els que es declaren de centreesquerra són els que estan més dividits: 48,9% en contra i 43,4% a favor. Del centre fins a la dreta, l’oposició al perdó judicial als independentistes supera el 90%.
Per comunitats autònomes, el rebuig de l’amnistia del procés és molt majoritari a totes excepte a Catalunya i el País Basc. Però tot i que en aquests dos territoris guanya el ‘sí’ a la norma, en tots dos es donen resultats una mica cridaners. Poc més de la meitat dels catalans recolzen la llei (55,2%), però l’oposició arriba a un terç de l’electorat (32,4%). Percentatges que no es corresponen amb el suport electoral als partits que han subscrit l’amnistia (PSC, Sumar, ERC i Junts), que a les urnes van sumar el 73% dels vots al juliol.
Per la seva banda, les opinions entre els bascos estan tremendament dividides: el 43,8% dels entrevistats hi estan d’acord i el 41,6% hi estan en contra. A la resta d’Espanya, el clamor contra l’amnistia del procés oscil·la entre el 54,5% de Galícia fins al 85,7% de Castella i Lleó, mentre que els suports es queden a tots els territoris al voltant del 20% amb una excepció: un terç de l’electorat gallec està a favor de la llei (34,8%).
Si desgranem els resultats per franges d’edat, la conclusió és que el rebuig de l’amnistia és un xic més baix en els dos extrems de l’electorat. Per sota de la mitjana estatal es queden els més joves (de 18 a 29 anys) i els més grans (a partir de 60 anys). En els dos sectors, sis de cada deu recolzen la mesura de gràcia i al voltant d’un terç s’hi oposen. El desacord creix fins al 69% entre els votants de 45 a 59 anys (el 25% hi estan a favor) i fins al 72% en la franja de 30 a 44 anys (el 20,6% hi estan a favor).
Per sexes, l’amnistia genera més oposició entre els homes que entre les dones. El 70,8% dels homes rebutgen el perdó judicial als independentistes i el 24,5% hi donen suport, mentre que el 61,3% de les dones deploren la mesura i el 28,8% l’avalen.
Fitxa tècnica
-Empresa responsable: GESOP.
-Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.
-Àmbit de l’estudi: Espanya
-Població objectiu: Majors d’edat amb dret a vot.
-Dimensió de la mostra: 1.002 entrevistes.
-Tipus de mostreig: Proporcional per autonomies i dimensió de municipi. Selecció de la persona per entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.
-Marge d’error: ± 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.
-Treball de camp: Del 21 al dijous, 23 novembre del 2023.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Amnistia Catalunya Enquestes eleccions Enquestes eleccions Política Catalunya Enquestes Independència de Catalunya Enquesta GESOP