El PP es conjura per convertir les eleccions europees en un «plebiscit» a Sánchez

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la investidura de Pedro Sánchez, la pròxima cita amb les urnes seran les eleccions europees del mes de juny. Unes eleccions que els populars volen plantejar com un «plebiscit» als pactes assolits entre els socialistes i els partits independentistes. Així ho ha verbalitzat Esteban González Pons, diputat al Congrés i vicesecretari institucional del partit, a la cimera del PP europeu celebrada aquest dilluns a Barcelona i amb l’inici de la tramitació de la llei d’amnistia de fons. «Estarà en joc la fe europeista d’Espanya», ha asseverat Pons, donant ja pistes de com el partit enfocarà la campanya.

Aquestes jornades, celebrades a l’hotel Gran Marina de la capital catalana, es produeixen quatre dies després que el Parlament Europeu debatés sobre l’exoneració dels processats i condemnats pel procés, on el comissari de Justícia, Didier Reynders, va assegurar que la Comissió Europea analitzarà el redactat de la futura norma de forma «acurada, independent i objectiva» una vegada s’hagi aprovat ja al Congrés dels Diputats. Unes paraules que els populars consideren una advertència i creuen que poden posar en risc els fons europeus.

Notícies relacionades

Així ho ha afirmat el vicepresident del PPE al Parlament Europeu, Siegfried Muresan, que ha qualificat la mesura d’«atac a l’Estat de dret» i ha vaticinat que «Europa no es mantindrà en silenci». També en una línia similar s’ha expressat la ministra d’Exteriors de Bulgària, Mariya Gabriel, que ha assegurat estar «molt preocupada per l’Estat de dret a Espanya» i ha augurat que provocarà un «escenari molt inestable» de «conseqüències impredictibles».

Les jornades, organitzades en gran part per l’altra vicepresidenta del PPE al Parlament Europeu, la catalana Dolors Montserrat, també tenen lloc enmig de la crisi diplomàtica oberta entre Espanya i Israel per les declaracions de Pedro Sánchez des de la frontera amb la Franja de Gaza, on va reclamar «un Estat palestí viable». Està previst que Feijóo respongui a aquestes paraules de Sánchez, que Israel considera que són de suport «al terrorisme», durant les jornades dels populars europeus a Barcelona, que coincideixen amb la cimera d’Unió pel Mediterrani, que també se celebra aquest dilluns a la ciutat.