Illa fixa el rumb del PSC cap a la Generalitat: «Toca constatar que Catalunya ha girat full a deu anys perduts»

Quique García / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vegada tancat el capítol de la investidura de Pedro Sánchez, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha posat ja tota la maquinària del partit a treballar per al seu nou objectiu: tornar a la Generalitat. En el que ha sigut l’últim consell nacional dels socialistes catalans abans del nou congrés del partit –que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de març– i on Illa ja ha anunciat que es presentarà per revalidar el càrrec, el líder del PSC ha deixat clar que la seva intenció és arribar a la presidència de la Generalitat i «constatar que Catalunya ha girat full a deu anys perduts».

Durant el seu discurs a la seu dels socialistes, Illa ha volgut treure pit de l’evolució del seu partit des de les últimes eleccions catalans, el febrer del 2021, on les formacions independentistes rebutjaven per activa i per passiva arribar a cap tipus d’acord amb això. «De cordó sanitari a ser centrals en la política catalana i espanyola. De tenir-nos alguns al racó com si no hi fossin, a ser els únics i principals agents de la política útil», ha defensat amb vehemència Illa aquest dissabte, assegurant també que en els últims anys no hi ha hagut «cap acord de política útil» a Catalunya que no hagi comptat amb ells.

I recordant de manera velada al mític «ara no toca» de l’expresident Jordi Pujol, Illa ha volgut fixar el següent pas: arribar a la presidència. «Nosaltres diem avui i aquí que ara toca Catalunya, toca constatar que Catalunya ha girat full a 10 anys perduts», ha defensat. A més, el primer secretari del PSC ha criticat el Govern de Pere Aragonès, a qui atribueix manca d’acció de govern, i s’ha compromès a centrar-se –si aconsegueix arribar a la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes– a augmentar la producció d’energia renovable, ha promès més inversions per garantir l’aigua en èpoques de sequera, així com més «seguretat» i «justícia social».

Notícies relacionades

«¿Quina Catalunya necessitem? ¿La que va planificar i va executar la dessalinitzadora del Prat? ¿La que era líder en renovables o la que és a la cua? ¿La de Montilla o la que s’ha ofuscat?», ha preguntat el líder socalista, davant diversos càrrecs del PSC entre els quals hi havia l’expresident José Montilla, així com el nou ministre d’Indústria, Jordi Hereu, i la ministra sortint Raquel Sánchez. També hi havia altres peces claus de la cúpula socialista com Lluïsa Moret, Alícia Romera, Núria Marín i Núria Parlón, malgrat l’absència destacada de l’altre ministre sortint Miquel Iceta. Illa ha volgut agrair a Sánchez i Iceta la seva feina, i també a Hereu que hagi fet un pas endavant i hagi prioritzat el seu compromís amb el projecte socialista abans que la seva «comoditat».

En el nou congrés del PSC, que avui ja s’ha fixat oficialment per als dies 15, 16 i 17 de març, s’haurà d’aprovar el nou full de ruta de la formació que els ha de portar a la Generalitat. La intenció d’Illa és tornar a posar el focus en el federalisme, amb un nou finançament i el desplegament de l’Estaut, i centrar-se en les polítiques del dia a dia, en contraposició al procés.