VIATGE DE SÁNCHEZ A ISRAEL, PALESTINA I EGIPTE

Espanya enviarà a Egipte quatre tones de material mèdic per atendre els desplaçats de Gaza

L’entrega es realitzarà a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE

El president egipci s’ha compromès a mantenir obert el pas de Rafah

Agencia ATLAS | Foto: EFE

2
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez ha anunciat aquest matí des del Caire l’enviament de quatre tones de material mèdic a Egipte per contribuir a l’atenció dels evacuats de Gaza. En una declaració institucional junt amb el president d’Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, i el primer ministre belga, Alexander De Croo, Sánchez ha reconegut la «crisi» que afronta també Egipte com a conseqüència del conflicte entre Israel i Palestina, i ha anunciat l’enviament d’equips i material sanitari als hospitals egipcis aquesta mateixa setmana per augmentar la seva capacitat d’oferir tractament mèdic als ferits.

L’entrega es realitzarà a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE. En aquesta línia, ha agraït el paper d’Egipte en l’evacuació d’estrangers i perquè es pugui proporcionar ajuda humanitària a la franja de Gaza. El president egipci s’ha compromès a mantenir obert el pas de Rafah per permetre el pas d’ajuda humanitària i d’ostatges, però alhora ha advocat per crear zones segures a Gaza per evitar el desplaçament forçós de la població cap al seu país.

Sánchez ha insistit també en la solució dels dos estats, amb el reconeixement tant de l’Estat d’Israel com del de Palestina per superar el conflicte, i ha tornat a posar en valor la seva proposta per celebrar una conferència internacional de pau, que encara no ha sigut acollida per totes les parts.

Reunió amb Netanyahu

El president espanyol, en la seva trobada amb Benjamin Netanyahu aquest dijous, va criticar al primer ministre hebreu el nombre «realment insuportable» de civils i menors morts en l’ofensiva israeliana contra Hamàs a Gaza. La posició més contundent de tots els líders occidentals que han visitat Israel des que el 7 d’octubre la milícia islamista va atacar per sorpresa i va matar més de 1.200 israelians. En el seu discurs d’investidura ja va criticar obertament les «matances indiscriminades de civils» a Gaza, mentre va demanar l’alliberament immediat dels ostatges retinguts per Hamàs.

Notícies relacionades

Unes hores més tard, Sánchez va defensar davant el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, que ha de ser aquesta la que assumeixi el control de la Franja de Gaza una vegada conclogui l’actual conflicte amb Israel. Així mateix, va reiterar el compromís d’Espanya amb la materialització de la solució de dos estats per superar el conflicte.

L’Executiu entén que l’Autoritat Palestina és l’únic interlocutor legítim per part Palestina i aposta per reforçar aquest rol en contraposició amb el grup terrorista Hamàs, els integrants del qual, segons va apuntar Sánchez després de visitar un dels quibuts atacats el 7 d’octubre, han de «retre comptes»