5
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carlos Carrizosa (Barcelona, 1964) lidera el grup institucional de Cs amb més pes a Espanya, els sis diputats del Parlament. Assegura que el seu futur està en mans dels seus companys, però aspira que la formació taronja torni a agafar impuls a escala nacional des de Catalunya i adverteix de les conseqüències «imprevisibles» d’una tornada de Carles Puigdemont.

¿Quina opinió li mereix el nou Govern?

El nomenament de [Félix] Bolaños, que ha gestat la llei d’amnistia, és una declaració de guerra als jutges i fiscals. Aprofundeix encara més l’intervencionisme del Govern central en el poder judicial. És un gabinet amplíssim, de 22 ministres, però no poden amagar que són ostatges de Puigdemont i [Oriol] Junqueras.

¿Què pot fer Cs per impedir que l’amnistia s’apliqui?

No podem impulsar un recurs d’inconstitucionalitat, però acudirem als defensors del poble perquè ho facin. Podem conscienciar la població i anar a les manifestacions. A les pacífiques. Les que llancen objectes contra la seu del PSOE han de quedar erradicades de la política. Condemnem qualsevol tipus de violència.

¿Són il·legítimes?

Són il·legals. Alguns s’estan traient la careta. De la mateixa forma que condemno l’extremisme a Catalunya, cal condemnar quan l’extrema dreta de veritat ensenya les orelles. Assetjar partits polítics a les seves seus és depassar línies, és com provocar que els partidaris assetgin els adversaris polítics. D’això a l’enfrontament, n’hi ha només un pas. Els líders polítics no poden incendiar els carrers. Això ja ho hem vist a Catalunya. Ara sembla que aquí els uns són demòcrates i els altres feixistes. Crec que hi ha molt antidemòcrata en els dos costats.

Vox parla de «cop d’Estat».

El que hi ha hagut és un frau per als electors. Sánchez no va avisar que faria això. Formalment, s’han seguit els cursos legals, però tenim un perill d’involució democràtica. El Govern s’ha aliat amb els que han compromès seriosament el nostre ordenament i han procurat que la Constitució deixés de ser vigent a Catalunya. Tots estaríem disposats a acceptar mesures d’apaivagament, fins i tot en l’àmbit jurídic. Però el que és impensable és que sigui amb persones que estan dient que ho tornen a fer i que segueixen en el poder.

El líder de Cs, Carlos Carrizosa. /

Manu Mitru

Però no hi ha hagut cap acció unilateral des del 2017.

El 2019 hi va haver uns disturbis gravíssims. Les investigacions judicials diuen que darrere d’aquest Tsunami hi havia el senyor [Ruben] Wagensberg o la senyora Marta Rovira. Sabem que han organitzat la crema de carrers, que han volgut desestabilitzar.

Els acusen de terrorisme. ¿Li sembla proporcionat?

Entenc molt bé la diferència entre el terrorisme del tret al clatell i el que es pot dir ‘kale borroka’ o ‘terrorisme de carrer’. És una qualificació preliminar. Però han detingut gent amb substàncies, i si era per fabricar explosius i cometre atemptats, és terrorisme. No blanquejaré l’independentisme català. M’escandalitza que hi hagi polítics que estiguessin intentant cometre actes violents.

Però la Catalunya del 2023 no és la del 2017.

No compro en absolut aquest discurs. Puigdemont era un polític amortitzat. ERC volia governar la Generalitat dins de l’Estat de les autonomies. Ara, amb aquesta amnistia, a Puigdemont l’han convertit en una espècie d’heroi i màrtir. Han validat el relat. Estem pitjor ara. Aquesta legislatura serà un infern de desestabilització i xantatge.

L’amnistia converteix Puigdemont en una mena d’heroi i màrtir

¿Xantatge amb què? ¿Amb el referèndum?

Si perquè Sánchez segueixi al Govern és necessari donar el referèndum, els acabarà donant el referèndum, igual que va negar l’amnistia. Són un pur mem. Sánchez és un president que traeix la seva paraula i que s’alia amb aquells que volen destruir Espanya. Espanya és una democràcia consolidada com perquè tinguem una involució democràtica greu, però tinc les meves reserves amb el TC i, especialment, amb el seu president, Cándido Conde-Pumpido, molt assenyalat per les seves amistats amb el PSOE. Veurem si les nostres institucions funcionen degudament, amb la deguda imparcialitat.

Sánchez és un president que traeix la seva paraula i que s’alia amb aquells que volen destruir Espanya

La Constitució no prohibeix les amnisties, sinó els indults generalitzats.

Trenca la igualtat, que és un principi consagrat de la nostra Constitució, i crea una casta d’intocables. Per definició, és inconstitucional. Imagini’s que un nou Govern digués a determinats col·lectius que no els deixarà pujar als mateixos autobusos o que segregarà seients per a uns o d’altres.

Ho està comparant amb un apartheid.

No hi veig un apartheid, però sí una decisió greu que atempta contra la igualtat perquè es crea un vedat d’impunitat per raons polítiques. No és una solució política, és una veritable divisió que exporta la divisió de Catalunya a la resta d’Espanya. Crec que hi ha prou raons perquè la UE intervingui en l’assumpte i arribi a prendre mesures contra Espanya, com deixar de proporcionar fons públics europeus.

Hi ha prou raons perquè la UE intervingui en l’assumpte i arribi a prendre mesures contra Espanya

¿Creu que Puigdemont tornarà en un futur pròxim, sense ordres judicials i sense anar a la presó?

Ara ja crec que és difícil que això pugui evitar-se. Serà descoratjador per a moltíssims catalans. Puigdemont tornarà com un heroi i les conseqüències electorals d’això són imprevisibles. A més, tots aquells que prenen com a model les independències bàltiques, que van causar morts, els més hiperventilats, aniran més a l’extrem que el partit de Puigdemont. Els partidaris de la violència poden donar-nos disgustos.

El líder de Cs, Carlos Carrizosa. /

Manu Mitru

¿De quin tipus?

Que vulguin radicalitzar encara més el seu missatge.Que tinguin més violència verbal, que arribin fins a la violència física... Es pot preveure que seran moviments molt més clandestins, però també molt més hiperventilats i desesperats.

Una vegada passada la investidura, Cs ha d’obrir la carpeta interna. El primer pas són les primàries per a portaveu nacional. S’hi ha presentat Jordi Cañas.

Li he demanat que fes el pas. Em sembla que la solvència mediàtica i la capacitat que té per explicar el nostre posicionament polític liberal i el nostre antagonisme amb el nacionalisme són un gran valor. És important que a la resta d’Espanya ressoni amb força la veu d’aquells que coneixem el problema nascut a Catalunya i que ara està condicionant el Govern central.

¿No ha sigut així en els últims temps?

Crec que ha quedat clar que som liberals i centristes. Era necessari remarcar-ho. Però ara arriba el moment de posar l’accent en els perills a la democràcia que comporta el claudicar davant del nacionalisme. La claudicació del Govern central amb l’amnistia trenca la igualtat entre els ciutadans i és un enfrontament civil entre tots. Cañas és la persona més indicada per posar-hi l’accent ara.

El pròxim examen electoral seran les europees. ¿Es planteja presentar-s’hi?

No.

Notícies relacionades

¿I a les catalanes?

Faré el que digui l’afiliació. Soc molt conscient que tenim un debat intern, de si continuem continuistes o busquem cares noves. Faré el que diguin la majoria dels meus companys.