Junts critica la continuïtat de Marlaska i Robles i obre la porta a esmenar la llei d’amnistia

GERARD ARTIGAS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de mesos de silenci mediàtic en què Junts ha volgut evitar interferències en les negociacions amb el PSOE, el portaveu dels postconvergents ha sortit de nou aquest dilluns a valorar els acords. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha tornat a pujar al faristol de la seu del partit, on no se’l veia des d’abans de les eleccions, i ha hagut de bascular bé cada paraula. Buscant en tot moment el just equilibri entre ser exigent amb el Govern espanyol, però sense dinamitar les noves relacions obertes després de la investidura de Pedro Sánchez.

Així, ha qualificat d’«oportunitat perduda» el fet que els ministres Fernando Grande Marlaska i Margarita Robles hagin sigut revalidats en el càrrec, per les seves «presumptes vinculacions amb la guerra bruta» contra l’independentisme. Però en canvi, ha valorat positivament que Félix Bolaños, un dels negociadors de la llei d’amnistia, hagi mantingut Presidència i, a més, sumi la cartera de Justícia, clau durant l’aplicació d’aquesta norma. O també ha remarcat que s’hagin quedat sense cartera Raquel Sánchez, la ministra a qui ha atribuït el «caos de Rodalies», o Miquel Iceta, a qui l’independentisme sempre té l’ull posat per la seva duresa durant el 2017.

Però més enllà de les «persones», que ha recordat que és potestat exclusiva del president Pedro Sánchez, Rius ha assegurat que l’«important» són els «fets» i ha avisat que és «imprescindible» que hi hagi «avenços» perquè la legislatura no es vegi «afectada». En aquest sentit, ha assegurat que en els «pròxims dies» començarà la «negociació bilateral» entre Junts i el PSOE i ha concretat que el seu partit ja posarà a sobre de la taula la petició que Catalunya pugui «recaptar el 100% i la «celebració d’un referèndum d’autodeterminació».

Notícies relacionades

Rius, que ja ha avisat que aquestes negociacions seran discretes, ha posat en valor que hi haurà un «verificador» i, a tall de retret contra ERC, ha assegurat que per «primera vegada» es parlarà de referèndum. Menystenint així de la taula de diàleg de l’anterior legislatura.

Sobre la llei d’amnistia, Rius s’ha mostrat convençut que no deixa «ningú fora», tampoc els CDR o els processats per terrorisme en el cas del Tsunami, però no ha volgut tancar la porta a possibles esmenes. «Qualsevol llei té tràmit d’esmenes, en aquests moments no s’ha pres cap decisió. El tràmit existeix i veurem què ofereix», s’ha limitat a dir, preguntat per si intentessin canviar el redactat que permet el retorn de fiances, però no les multes ja pagades en alguns processos administratius.