Feijóo armarà el PP per a una legislatura combativa però ell intentarà no perdre el seu perfil institucional

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto NúñezFeijóo ja és des de divendres oficialment cap de l’oposició d’Espanya. El seu triomf a les eleccions generals del juliol passat ha retardat el moment d’assumir la realitat: el resultat a les urnes no li va oferir cap combinació viable per arribar a la Moncloa. Li va ser impossible convèncer el PNB que sumés els seus vots als de Vox per fer-lo president. Feijóo comença una legislatura en què mirarà de recuperar votants del partit de Santiago Abascal, per cosir aquesta fractura electoral a les dretes, mentre ell mira de mantenir el perfil institucional i d’home de centre que ha heretat dels seus 13 anys de president a Galícia. 

Els pactes de Pedro Sánchez amb els independentistes i els nacionalistes i la llei d’amnistia portaran Feijóo a triar perfils durs per al dia a dia. El líder del PP està enllestint canvis a la cúpula i també en les estructures del Congrés i el Senat. Els donarà a conèixer, segons fonts de la direcció, en els pròxims dies, després que es coneguin els nous ministres i hagi passat el debat sobre la mesura de gràcia al Parlament d’Estrasburg, dimecres.

«Amb Carles Puigdemont amenaçant i el Govern de coalició tensant amb lleis per beneficiar els seus socis i perjudicar les nostres autonomies, necessitarem estar tornant cops cada dia», il·lustra l’assessor d’un baró autonòmic. Però diverses fonts assenyalen el cost per a Feijóo d’aquests enfrontaments. «Ell, que té aquesta imatge tan bona i amb la qual semblava que arribaria a la Moncloa a la primera, no pot perdre-la. Aquesta legislatura serà complicada, a veure amb les macadures que arriba...», apunta un veterà. «Sempre hem guanyat la Moncloa pel centre i ell representava això fins que al maig vam començar a pactar amb Vox», lamenta un alt càrrec.

A l’espera d’una convenció

En un sector del partit esperen que Feijóo, ara sí, «no com en la campanya de les generals», retreu un baró, s’envolti de «bons escuders que li facin la feina bruta». Diverses fonts coincideixen que Feijóo ha de fer una convenció en els pròxims mesos per debatre les polítiques del partit i agafar impuls per a les eleccions europees, gallegues i basques que se celebraran el 2024.

La convenció és un conclave que se celebra entre congressos. El PP no fa un congrés ordinari (amb debat ideològic i actualització d’estatuts) des del 2017, abans que, el 2019, Vox es convertís en un problema. Els dos últims van ser extraordinaris (per elegir Pablo Casado i Alberto Núñez Feijóo).

Diversos barons i alts càrrecs del PP asseguren que Feijóo està portant la reestructuració amb la seva habitual discreció i no ha concretat res als afectats, però, de les seves converses amb el cap aquests últims mesos, donen per fet que Cuca Gamarra, secretària general i portaveu al Congrés, deixarà aquest segon càrrec i es quedarà sol amb el del partit. 

Feijóo donarà a conèixer el substitut o substituta de Gamarra a la Cambra baixa i també el portaveu del Senat, ja que ara hi havia de manera provisional Javier Arenas. A més falten les portaveus de les comissions (Justícia, Economia...). Borja Sémper, vicesecretari de Cultura i Societat Oberta, arrossega el pes de la representació oficial del PP, perquè ho va ser per a la campanya, tot i que aquesta etiqueta de «portaveu» hauria de ser renovada (o no) en aquesta reforma.

A més, Elías Bendodo, coordinador general i número 3, podria canviar de tasques. «A Génova hi haurà Feijóo i Gamarra. No necessitem més capitans», justifica un alt càrrec del PP andalús. Ara hi ha tres persones amb poder per al dia a dia que tenen algunes responsabilitats encavalcades: Gamarra, Bendodo i MiguelTellado, vicesecretari d’Organització. Dels tres, Tellado, desconegut per al gran públic i de perfil aguerrit, és el que té la relació més sòlida amb el líder del PP, perquè va començar en política amb ell a Galícia.

On acaba Bendodo, també diputat, és una altra de les grans incògnites d’una remodelació que té vacant la vicesecretaria de Coordinació Autonòmica i Local de Pedro Rollán, que des de l’agost és el president del Senat

Aquesta vicesecretaria serà clau en aquesta legislatura, ja que Feijóo, coincideixen diversos barons, «ha de recolzar-se en les autonomies» per fer oposició a Sánchez. «I als seus socis independentistes», afirmen fonts de la cúpula actual. Ni en l’etapa de José María Aznar ni en la de Mariano Rajoy en l’oposició, el PP va tenir tant poder a les comunitats per plantar cara al Govern central: ostenten les presidències de 12 autonomies i de Ceuta i Melilla. 

Ayuso i Moreno

Notícies relacionades

La coordinació de Génova amb les comunitats i, en especial, amb Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno serà bàsica, afirmen diversos barons que admeten el pes i l’«ascendència» que aquests dos polítics tenen en la resta del partit. «Serem molt vigilants amb el que fa el Govern de coalició en contra de les competències autonòmiques», avisen a la Puerta del Sol.

Des de Madrid i des d’Andalusia es descarta qualsevol fissura en aquests moments amb Feijóo. «Estem conjurats per fer oposició a Sánchez, perquè és tant el rebuig que genera Sánchez a les nostres files, que qualsevol que vulgui dividir el PP serà castigat», avisen fonts del PP andalús. Veuen Feijóo «fort i motivat» malgrat que «per primera vegada podrà exercir com a líder de l’oposició». No eren els seus plans: el polític de les quatre majories absolutes s’estrena a la banqueta després d’haver passat per les urnes.