Izquierda Unida

Alberto Garzón deixa la direcció d’IU i la primera línia política

El coordinador general d’Izquierda Unida, que ben aviat cessarà també com a ministre de Consum, ha comunicat la seva decisió en una carta a la militància: «Amb aquest canvi de fase vull completar el pas al costat que vaig anunciar al juny»

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Va anunciar fa uns mesos la seva intenció d’allunyar-se de la primera línia política. Volia deixar pas a nous perfils. Ara, Alberto Garzón ha fet el següent pas natural, abandonar també la coordinació federal d’IU, el partit que lidera des del 2016, i deixar per complet l’arena política. Així ho ha anunciat a través d’una carta en què explica aquest «pas al costat»: «No només cediré el testimoni dins del Consell de Ministres, sinó que també cessaré en la meva responsabilitat com a coordinador d’Izquierda Unida».

«Es tracta d’una decisió molt meditada i que formava part del full de ruta que personalment vaig assumir fa temps. He esperat a aquest moment per sincronitzar la meva decisió final amb el canvi de fase política», afirma en la missiva després d’assenyalar que ha preferit esperar que Pedro Sánchez estigués investit president abans de fer aquest anunci. «Malgrat les dificultats, finalment ho hem aconseguit», continua abans d’assenyalar la «complicada negociació» que s’ha hagut de donar. «Ara la política espanyola passa a una nova fase, amb un nou govern i amb molts reptes per abordar», resumeix.

Diputat des del 2011 i coordinador general d’IU des del 2016, Garzón va renunciar a estar en les llistes de Sumar el mes de juny passat. Ara, el seu espai en el nou Govern de coalició, que Sánchez anunciarà en els pròxims dies, serà previsiblement per a la portaveu del partit, Sira Rego. No obstant, falta per saber quan convocarà la militància d’IU per elegir el seu successor al capdavant del partit.

Nou anys després

Notícies relacionades

Garzón va arribar al capdavant de la formació el 2016, en contra dels candidats oficialistes. Els temps que li van tocar liderar van ser convulsos, amb una Izquierda Unida en retrocés davant l’auge de Podem. En aquell moment, va apostar personalment per l’aliança amb Unides Podem (que no va ser compartida d’una banda rellevant de la seva formació) fet que el va apartar temporalment del focus mediàtic. Però aquella polèmica aposta per Pablo Iglesias, pel conegut popularment com a pacte de les ampolletes, el va catapultar fins al Consell de Ministres, amb una cartera de nova creació, la de Consum.

El seu pas per l’Executiu ha sigut discret, amb algunes mesures clau sobre la prohibició de sales de joc i polèmiques entorn del consum de carn. En els últims dos anys, quan la distància entre Iglesias i Yolanda Díaz es feia cada vegada més gran, Garzón va decidir posicionar-se del costat de la gallega, tot i que mantenint sempre el respecte per Podem.