Consell de Ministres

Sánchez accelera la formació de govern amb perfils de pes polític, quota territorial i noves representacions

Sánchez, reelegit president del Govern amb els vots de PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, BNG i CC

Multimèdia | Tots els acords de Sánchez per a la investidura: ¿què ha pactat amb cada partit?

Ferraz aposta per combinar perfils amb carnet del partit i capacitat de gestió a causa de l’estratègia d’oposició del PP

Sánchez accelera la formació de govern amb perfils de pes polític, quota territorial i noves representacions

José Luis Roca

5
Es llegeix en minuts

Consumada la investidura, no hi ha temps per perdre. Pedro Sánchez acudirà aquest divendres a les 10.00 hores a la Zarzuela per prendre possessió del seu càrrec davant el rei i, a partir d’aquell moment, vol accelerar la formació del nou Govern. Al llarg del cap de setmana es coneixerà l’estructura del nou Executiu de coalició, segons coincideixen a assenyalar fonts tant de la Moncloa com de Ferraz. Un ministre del cercle més pròxim al president avança que «serà molt ràpid» i que Sánchez «no trigarà» a anunciar el nou Executiu, posant com a límit per a la seva presa de possessió dilluns vinent. Sánchez donarà a conèixer prèviament els noms dels ministres i les seves carteres a través d’una declaració institucional.

Després de la votació d’aquest dijous al Congrés, els ministres socialistes en funcions van celebrar la reelecció a la zona de Govern de la Cambra alta i majoritàriament van destacar la seva «tranquil·litat» després de setmanes de tensió per les negociacions. «Ha sigut molt dur», es descarregava un dels membres de l’equip negociador. Un altre d’ells, que ha negociat amb els partits independentistes, confessava que necessitava descansar durant un parell de dies. El seu primer moment de tranquil·litat després del 23J durarà poc, ja que els ministres hauran d’estar enganxats al mòbil des d’aquest matí per rebre notícies sobre si seguiran o no al Consell de Ministres. Els únics noms garantits «al 110%» són el de Teresa Ribera per la part del PSOE, com a titular de Transició Ecològica, i el de Yolanda Díaz per part de Sumar, com a ministra de Treball.

A la Moncloa també es dona per segura la continuïtat de Félix Bolaños i María Jesús Montero, tot i que deixant en l’aire si repetiran en el mateix departament o canviaran de cartera. Sobre els canvis més probables, diferents ministres apunten a la representació del Govern, que ara ocupa Isabel Rodríguez. Aquesta última, després de la investidura, llançava un missatge amb to de comiat als periodistes que cobreixen la informació del Govern. Amb tot, el canvi de representació no implica que deixi d’estar al capdavant del departament de Política Territorial o una altra cartera.

Un membre del Govern explica que l’estructura del nou Consell de Ministres dependrà en bona mesura de si Nadia Calviño repeteix al capdavant de la vicepresidència econòmica, per la seva influència sobre altres carteres. La impressió generalitzada és que no ho farà, ja que si finalment és elegida per presidir el BEI (Banc Europeu d’Inversions), haurà d’abandonar el Govern per incompatibilitat el mes de gener vinent. Així mateix, altres fonts assenyalen que des de fa mesos havia apuntat el seu desig de no continuar i ja va rebutjar formar part de les llistes electorals el passat 23J per ser diputada.

Grup parlamentari

A Ferraz es trasllada la perspectiva d’una renovació àmplia del Consell de Ministres i l’entrada de perfils amb més pes polític. En l’organització és habitual que davant la formació de Govern o una remodelació s’empenyi per combinar perfils amb carnet del partit i capacitat de gestió. No obstant, en aquesta ocasió es fa una més insistència per l’estratègia d’oposició del PP.

Per això els canvis en les representacions que, a més del Govern, diferents quadros estenen al grup parlamentari. Les fonts consultades difereixen que, si es produeix un canvi en la representació del Congrés, que ara ocupa Patxi López, seria paral·lela al nomenament del nou govern o es demoraria més en el temps. D’ocupar aquest càrrec s’ha autoexclòs l’exalcalde de Valladolid, Óscar Puente. Des del seu entorn asseguren que no sap si serà ministre, però «el que sí que sap és el que no serà», en resposta a les especulacions amb el seu nom després de ser l’encarregat de donar la rèplica a Alberto Núñez Feijóo en la seva investidura. Un perfil amb duresa retòrica i capacitat de parallamps del president del Govern.

Dos ministeris per al PSC

De la inflamació que es presagia per a aquesta legislatura va donar compte el to del debat d’investidura, fins al punt que Sánchez va haver de defensar en el seu discurs de tancament que el pròxim Govern serà «legítim, democràtic i constitucional». Per si no havia quedat clar durant el cara a cara entre Sánchez i Feijóo, amb el líder dels populars acusant el president de «corrupció política», el gallec li va traslladar en privat després de ser investit que havia comès una «equivocació» i que era «el responsable del que acabava de fer». El tenor de la XV legislatura s’emmarca en una creixent tensió als carrers i el Congrés per l’amnistia als encausats del procés.

El nou govern comptarà també amb el component de la quota territorial del PSOE. Principalment pel que fa al PSC, els ministrals del qual han acordat Sánchez i el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa. Actualment, formen part del Govern com a quota del PSC els ministres en funcions Miquel Iceta i Raquel Sánchez. La intenció és que es mantingui un pes similar. Durant els últims dies ha sonat amb força també el nom de l’expresident de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig. Des del seu entorn no descarten la possibilitat d’ocupar responsabilitats de Govern, però traslladen que la decisió correspon únicament a Sánchez. «El president proveirà», assenyalava aquest dijous un altre ministre del Govern per incidir en la mateixa idea.

Sumar i Podem

Notícies relacionades

La quota del soci minoritari es perfila amb un total de cinc ministeris: Treball, Sanitat, Cultura, Drets Socials i Joventut i Infància. Cap d’elles estaria ocupada per dirigents de la formació morada i Igualtat, que actualment dirigeix Irene Montero, canviarà en mans dels socialistes.

Per aquesta raó, la líder del partit i encara ministra de Drets Socials en funcions, Ione Belarra, elevava ahir el to d’amenaça al considerar que tant Pedro Sánchez com Yolanda Díaz «encara estan a temps de rectificar» perquè els morats ocupin una butaca en el Consell de Ministres. «Si persisteix aquest error», avançava al reconèixer que la informació que li arriba és que havien sigut exclosos, «són compromeses les possibilitats de portar endavant canvis reals» durant la pròxima legislatura. «El pròxim Govern necessita el motor de Podem», ha insistit Belarra davant els mitjans de comunicació, visibilitzant la ruptura anunciada amb Sumar, el grup parlamentari del que formen part.