Dimiteixen 13 membres de la direcció de Podem Catalunya

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La crisi a Podem Catalunya escala de decibels i amenaça que l’ona expansiva arribi al vincle amb els Comuns i Sumar. Fins a 13 membres de la direcció del partit morat han presentat aquest dimarts la seva dimissió. En una carta enviada a la coordinadora del partit, Conchi Abellán, i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, acusen la cúpula morada de voler «trencar» l’aliança amb Catalunya en Comú i reafirmen el seu compromís amb el projecte d’En Comú Podem, paraigua amb el qual es van presentar de manera conjunta en les passades eleccions generals i municipals. No obstant, hi ha xoc de relats, perquè Abellán ho nega completament i assegura que continua «compromesa amb la unitat de l’espai» i que l’objectiu és que la coalició es mantingui de cara a les pròximes eleccions catalanes.

Entre els que han presentat la seva dimissió hi ha l’actual diputada al Parlament Yolanda López i l’exdiputat Lucas Ferro, i 11 dirigents més. En la missiva, argumenten que divendres se’ls va informar de la incoació d’un expedient d’expulsió i suspensió cautelar de la militància per haver subscrit un manifest el 8 de juny en el qual reclamaven la unitat amb Sumar davant les eleccions del 23 de juliol. Llavors, les dues formacions estaven en ple estira-i-arronsa per determinar si es presentaven juntes a les urnes, cosa que finalment va passar, però sense estalviar-se un encreuament de retrets per qüestions com la d’haver deixat Irene Montero fora de les llistes.

Unes tensions ‘in crescendo’

Les tensions han anat ‘in crescendo’ en els últims mesos. Especialment des de les negociacions per a una candidatura electoral en la qual Podem va aixecar la veu per assenyalar que se’ls estava «infravalorant» i durant les quals Iglesias va assenyalar els Comuns com a part del problema per al pacte amb Yolanda Díaz, alhora que des del partit d’Ada Colau es va agitar el fantasma d’una aliança entre els morats i ERC. Un afront que s’accelera dues setmanes després que els morats hagin aprovat un full de ruta que no descarta trencar llaços amb Sumar.

Des de la cúpula de Podem Catalunya argumenten que els 13 dimissionaris van enviar un manifest a la premsa «sense el consens ni l’aprovació» de la direcció del partit i defensen la «submissió absoluta» a Sumar sense que l’òrgan hagués debatut abans. Això va motivar que 25 regidors, portaveus i militants de diferents municipis enviessin a la secretaria d’organització un expedient sobre el qual s’havia de pronunciar la comissió de garanties estatal de la formació. No obstant, els dimissionaris, que asseguren sentir-se «assenyalats», expliquen que abans d’aquesta resolució han sigut ja expulsats dels grups de missatgeria instantània dels òrgans del partit.

¿Risc de «ruptura»?

Notícies relacionades

Per ara, la intenció de tots ells és continuar sent militants de la formació morada i emplacen la militància a continuar treballant per «ampliar l’espai i enfortir el projecte» conjunt, a més d’acusar la cúpula podemita d’«empetitir» En Comú Podem i buscar generar «un clima de tensió i de polarització constant que trenqui l’espai de canvi». Per contra, la coordinadora del partit argumenta que va ser ella mateixa la que es va encarregar de segellar les candidatures conjuntes en els Comuns en les municipals passades i que continua treballant braç a braç amb el partit de Colau. D’exemple posa l’acte de la setmana passada amb Candela López, coordinadora de Catalunya en Comú, i regidors de diferents municipis.

«La que es va presentar assumint el mandat de la unitat vaig ser jo i la meva responsabilitat continua sent aquesta. No està en dubte anar amb els Comuns a les pròximes eleccions catalanes i continuaré apostant per això mentre es garanteixi que hi ha gent de Podem a les llistes», replica Abellán. La coordinadora afegeix que en la direcció encara queden prop d’una trentena de persones i que, en tot cas, fa «mesos» que no sap res de «quina feina» estan fent els dirigents que han comunicat la seva sortida de la direcció perquè no acudeixen a les reunions de l’òrgan. «Nosaltres recorrem el territori i ells es col·loquen a les llistes», etziba, afirmació que il·lustra la magnitud de la crisi interna dels morats.