Protestes contra l’amnistia

L’onzena concentració a Ferraz es desenvolupa sense disturbis

L’onzena concentració a Ferraz es desenvolupa sense disturbis

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els encaputxats més violents no han aparegut aquest dilluns en nombre suficient per arrabassar la primera línia de l’‘escrache’ antiamnistia al carrer Ferraz de Madrid a les persones grans i els ultres convencionals que s’encaraven amb el desplegament d’antiavalots. En aquesta onzena concentració s’han anat succeint línies i línies de policies davant la protesta i les tanques de seguretat disposades en rombe sense que hagin hagut de posar-se ni tan sols els cascos. La d’aquesta nit ha sigut una concentració tranquil·la, amb prop de 2.000 persones, però no sense detalls clau de l’evolució d’aquesta campanya.

Al començament de la concentració, un dels seus promotors, el youtuber Miguel Frontera, s’ha dirigit megàfon en mà a la multitud demanant que no hi hagi desordres públics: «L’altre dia van lligar les barreres amb candaus; avui ho fan amb plàstic que es podria tallar amb una clau, i voldrien fer-ho amb paper higiènic perquè els convé que ho trenqueu».

A la interpretació, repetida i molt rotunda, del Cara al Sol per la multitud, a les habituals imprecacions plenes d’ira contra la premsa i a les ja habituals banderes carlines, espanyoles amb escut, espanyoles amb forat i espanyoles amb la doble N de Novembre Nacional s’hi han unit aquest dilluns a la mobilització varies estelades catalanes ratllades amb una X negra. La previsió policial d’una nit més calenta entorn de la seu federal del PSOE a causa de la publicació del projecte de llei d’amnistia no s’ha complert de moment.

La principal diferència d’aquesta manifestació respecte a les 10 que la precedeixen és el fet que els manifestants que s’hagin aturat a llegir ja tenen en els mitjans de comunicació un text del projecte de llei d’amnistia davant el qual reaccionar. I també que estan convocades per als propers dimecres i dijous concentracions de gran mida entorn del Congrés davant les quals sembla que el Novembre Nacional està reservant forces.

Vox ha convocat també, a través del seu sindicat Solidaritat, una vaga general per al 24 de novembre. El fet que que aquell dia sigui black fryday fa dubtar bastant de l’èxit de la convocatòria, com també de l’encert estratègic del seu ideòleg.

Convidat especial

L’habitual coreografia del setge al que els manifestants consideren que «no és una seu, és un puticlub» ha tingut avui no obstant una clau diferencial d’abast polític i propagandístic. 

A la part posterior de la concentració es feia el líder de Vox, Santiago Abascal, una foto amb un convidat especial: és a Madrid per assistir a les mobilitzacions d’aquests dies Tucker Carlson, periodista televisiu nord-americà (ex-CNN, ex-Fox) esdevingut per la seva radicalitat en agitador molt destacat, el primer de la ultradreta nord-americana que acabaria llançant els seus seguidors més hiperventilats a prendre el Capitoli, i ara concitador d’extremistes polítics i religiosos de tot Occident des d’una posició que defineixen als EUA com a «paleoconservadorisme». 

Carlson va ser el més destacat difusor de la notícia falsa trumpista sobre un tongo a les eleccions als Estats Units. L’abril del 2023 va abandonar la Fox quan aquesta cadena ultraconservadora va haver de pagar 700 milions de dòlars en una demanda interposada pels demòcrates nord-americans.

Notícies relacionades

Quan, el passat mes d’abril, va deixar la Fox, va rebre una oferta de la televisió pública russa i el suport oficial de Moscou en forma de declaracions del ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, que va deplorar el seu acomiadament. La presència de Tucker Carlson a la concentració ha sigut el suport mediàtic internacional més rellevant que ha rebut aquesta protesta.

Hi ha un altre element de la solidificació d’aquest fenomen de protestes que ha acabat de cristal·litzar aquest dilluns. Tot i que la facció menys radical dels manifestants acudeix a Ferraz portant banderes constitucionals, aquest carrer i la seva multitud enfurismada ja no allotgen només per les nits una campanya contra l’amnistia pactada per Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont: a Ferraz està ara també el gresol de la desafecció, quan no repudi total, d’un nombrós sector de la dreta espanyola cap al sistema emanat de la Transició, la monarquia de Felip VI i la Constitució de 1978.