Amnistia

La llei d’amnistia fixa un termini de dos mesos per a la seva aplicació i frena que els recursos la puguin paralitzar

La llei d’amnistia fixa un termini de dos mesos per a la seva aplicació i frena que els recursos la puguin paralitzar

ARCHIVO

1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja

La proposició de llei registrada aquest dilluns al Congrés afegeix diversos preceptes dirigits a aconseguir una aplicació ràpida de l’amnistia i a evitar que els jutges puguin paralitzar la seva aplicació mitjançant qüestions d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional o els tribunals europeus.

Així es desprèn de l’article 10 de la norma, que estableix la seva «tramitació preferent i urgent» pels òrgans judicials, administratius o comptables en cada cas, «sigui quin sigui l’estat de tramitació del procediment administratiu o del procés judicial o comptable que es tracti». L’article afegeix que les decisions s’adoptaran en el termini màxim de dos mesos, sense perjudici dels ulteriors recursos, «que no tindran efectes suspensius».

Notícies relacionades

Aquesta mateixa idea ja s’avança en una part de l’exposició de motius, que incideix en el fet que el caràcter singular de la norma que «exceptua» l’aplicació de la llei «els fets esdevinguts en un determinat context amb l’objecte de l’interès general» haurà de comportar l’immediat alçament de les mesures cautelars que haguessin sigut adoptades «fins i tot quan tingui lloc el plantejament d’un recurs o una qüestió d’inconstitucionalitat», així com la finalització de l’execució de les penes imposades. És a dir, s’aplica l’amnistia amb independència que els jutges concernits tinguin dubtes de constitucionalitat que prevegin plantejar davant la mateixa cort de garanties o organismes europeus.

En l’article 4, destinat a explicar els efectes de la llei sobre la responsabilitat penal, es diu també expressament que l’entrada en vigor d’aquesta llei implicarà «l’immediat alçament de les mesures cautelars que haguessin sigut adoptades respecte d’accions o omissions amnistiades en relació amb les persones beneficiades per l’amnistia». Afegeix que l’aprovació de la norma i la seva entrada en vigor suposaran, per tant, «la finalització de l’execució de les penes imposades» a tots aquells jutjats per actes vinculats al procés independentista a Catalunya.