Protestes a Ferraz

Crides a matar Sánchez i a envoltar el Congrés animen els ultres antiamnistia

Els ‘escraches’ davant la seu del PSOE, aplaudits per feixistes europeus

Què ha pactat Pedro Sánchez amb cada partit

Què assumeix Junts

Crides a matar Sánchez i a envoltar el Congrés animen els ultres antiamnistia

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En el moment de publicar aquesta informació, la Delegació del Govern a Madrid no ha rebut la comunicació de cap entitat per a una concentració de protesta al carrer Ferraz en la que seria l’onzena nit d’‘escrache’ davant la seu federal del PSOE.

Però un nou aldarull d’intensitat augmentada esperen les fonts policials consultades per aquest diari, tenint en compte que Vox i els propagandistes de l’extrema dreta a les xarxes socials han convertit la convocatòria en permanent, i amb el detall afegit de la publicació aquest dilluns d’un avançament del text de la futura llei d’amnistia.

Contribueix a la valoració de l’amenaça l’estat de gran excitació que constaten entre els més radicals. Podria desembocar en aldarulls interns, entre manifestants, ja que s’ha desencadenat en aquest col·lectiu una caça de presumptes delators i confidents de la Policia que ha donat lloc ja a assenyalaments, empentes i puntades de peu aquest cap de setmana.

Entre els més alterats es donen casos de molt àmplia difusió, de persones psicològicament vulnerables a la propaganda polaritzadora i el desvari de les quals fan popular.

Un d’ells és el que des d’aquest diumenge té penjat l’agitador Alvise Pérez davant una comunitat de 35.000 lectors. És la crida gravada en àudio d’un dels seus seguidors, en estat d’histèria, per «omplir de bitllets un sicari» i que «li engegui un tret al cap a Sánchez».

El bloc

Aquestes tumoracions presenta l’ambient als racons més extremistes (no per això minoritaris) de l’extens món de la protesta contra l’amnistia.

Els animadors d’aquestes manifestacions van omplint el calendari. Per al 15 de novembre, primer dia del procés parlamentari d’investidura de Pedro Sánchez, una autodenominada Junta Democràtica, encapçalada per propagandistes d’arguments pròxims a les narratives del Kremlin, ha fet una crida a una «concentració pacífica indefinida» davant el Congrés dels Diputats. La mateixa crida, amb l’eslògan «paralitza la dictadura» i una caricatura d’un Pedro Sánchez fugint espaordit, és difosa a la xarxa de l’esmentat Alvise. La Delegació del Govern tampoc té encara avís oficial d’aquesta cita.

Els convocants han anat evolucionant en l’organització i la coreografia de les protestes, des de les convocatòries aparentment espontànies de fa dues setmanes, fins a la conformació d’un autodenominat «Bloc Nacionalista» que s’ha dotat d’un logotip per identificar-se, i que a poc a poc va apareixent en les mobilitzacions al costat del creixent nombre de banderes amb l’escut retallat.

Anomenen els seus aldarulls Novembre Nacional. Han format un logo amb una doble lletra N coronada per una creu. El símbol ha rodat en les seves comunitats al mateix temps que, aquest cap de setmana, part dels manifestants davant la seu socialista de Ferraz exhibien imatges de la Inmaculada i organitzaven una pregària del Rosari.

El símbol de Novembre Nacional, nom donat a les protestes ultres contra l’amnistia /

El Periódico

El traç de novembre Nacional guarda una gran semblança amb una derivació d’una runa teutona, utilitzada per certes unitats de les SS alemanyes durant la II Guerra Mundial. És una simplificació del wolfsangel, una trampa per caçar llops d’ús al nord d’Europa al segle XIX, en la qual s’enganxava un esquer i que s’expandia al coll de l’animal quan aquest se’l menjava. L’exhibició d’aquest logo està prohibida a Alemanya.

El mateix símbol teutònic, però sobre un sol negre –d’ús comú entre neonazis– lluïa l’emblea del Batalló Azov de las Forces de Defensa d’Ucraïna. La NN de Novembre Nacional va marcant ara llambordes del terra i pals i fanals als carrers del centre de Madrid, delimitant la zona que solen ocupar els manifestants antiamnistia.

Suports estrangers

Mentre ha anat evolucionant la protesta ultradretana contra l’amnistia al carrer Ferraz, ha anat concitant suports d’activistes de la polimilitància ultra a Europa. Les forces de seguretat tenen constància d’un flux de missatges de suport en xarxes socials i xats de missatgeria mòbil amb alguns anuncis d’incorporació als aldarulls a Madrid que de moment no s’han materialitzat.

Els missatges més destacats es dirigeixen a Hacer Nación, la formació neofalangista que sembla comptar amb connexions internacionals. Hi ha expressions de suport de grups com Forza Nuova Lombardia, i d’altres entitats de similar tonalitat a la Bretanya francesa, Marsella, Eslovènia i Polònia, entre altres localitzacions, i sempre de la cada vegada més espessa esfera de l’anomenada Alt Right europea.

Notícies relacionades

Alguns d’aquests suports haurien col·laborat amb els extremistes que mouen les concentracions de Ferraz en l’anàlisi d’imatges de vídeo de les concentracions a la recerca de suposats infiltrats d’Informació de la Policia, per assenyalar-los i advertir els seus amics.

No obstant, aquest suport exterior es mou més a internet que a peu de carrer. Fins i tot per més que un dels seus integrants ja retransmet ‘online’ els ‘escraches’ posat entre la multitud. Fonts policials confirmen a EL PERIÓDICO que no hi ha encara presència estrangera en les detencions i identificacions –alguns detinguts són repetidors–, que els antiavalots de les Unitats d’Intervenció Policial i els agents d’Informació han anat realitzant al llarg d’aquestes nits d’alta tensió.