Asens assegura que el concepte de ‘lawfare’ no figura al text de la llei d’amnistia
1
Es llegeix en minuts
EFE

El negociador de Sumar en les converses per a la investidura del pròxim president del Govern central, Jaume Asens, ha assegurat aquest divendres que el concepte de ‘lawfare’, sobre judicialització de la política, no apareix a la llei d’amnistia, sinó només al comunicat de l’acord Junts-PSOE.

Així ho ha afirmat en declaracions a la SER Catalunya, després que JxCat i el PSOE segellessin aquest dijous un acord que planteja que «les comissions d’investigació que es constituiran en la pròxima legislatura es tindran en compte» per incorporar a l’amnistia casos de ‘lawfare’ no necessàriament relacionats amb l’1-O.

Segons Asens, el concepte de ‘lawfare’ recollit en l’acord entre JxCat i el PSOE«no és a la norma; el concepte és en un comunicat de premsa que han fet dos partits polítics».

«És un concepte polític, no és un concepte jurídic», ha afegit Asens, que ha explicat que ‘lawfare’ es refereix a «una guerra bruta en la qual s’intenta guanyar als tribunals coses que es perden a les urnes, utilitzant els recursos públics», una estratègia que «ha sigut molt sovint la manera de fer política de la dreta».

Per a Asens, «la democràcia no és l’imperi dels jutges, ni és tampoc l’imperi de la nació, com defensen el PP i Vox, sinó que és l’imperi de la llei».

Notícies relacionades

És la «sobirania popular», ha remarcat, «cosa que legitima la democràcia», però aquí «moltes vegades els jutges volen suplantar la voluntat del Congrés, del legislador, dels representants dels ciutadans».

«Els jutges el que han de fer és aplicar la llei, exclusivament, i deixar de fer comunicats i intentar intervenir en el debat públic perquè llavors el que haurien de fer és presentar-se a les eleccions. Crec que hi ha moltes vocacions frustrades en molts jutges», ha afirmat