El PSOE i Junts encaren la investidura per a la setmana vinent

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat els pronunciaments judicials i les protestes davant la seu socialista de Ferraz, el PSOE i Junts es conjuren per segellar un acord per a la reelecció de Pedro Sánchez com a president del Govern «al més aviat possible». La previsió, segons fonts negociadors, és firmar el pacte aquest mateix dijous, just una setmana després que JxCat es fes enerere després d’anunciar-se el contingut de l’acord entre els socialistes i ERC.

Els esculls de la negociació s’han centrat en el redactat de la llei d’amnistia, ja que les fonts donaven per tancat l’acord polític set dies enrere. I és que l’expresident Carles Puigdemont havia mostrat dubtes sobre el perímetre de l’amnistia, davant la possibilitat que alguns dels seus estrets col·laboradors, com el cap de la seva oficina Josep Lluís Alay, en quedessin fora. La discussió rau en el concepte de ‘lawfare’ perquè JxCat considera que hi ha causes judicials obertes que ho són per estar els subjectes vinculats a la causa independentista, en una mena de persecució judicial, i no pels actes sota la lupa dels jutges.

Fonts socialistes al corrent de les converses han assenyalat que estan «treballant intensament» dia i nit i que el pacte és «molt a prop», per la qual cosa podria arribar «en qualsevol moment». Els socialistes van enviar l’últim document a l’equip negociador de Puigdemont dimarts a la nit i esperen ara la resposta dels postconvergents. «Continuem creuant papers», expliquen fonts coneixedores de la negociació.

El PSOE s’ha mostrat disposat a revisar els aspectes de la llei que ja ha tancat amb ERC, però insisteix que tot ha de ser «impecable» jurídicament per evitar que el Tribunal Constitucional tombi l’amnistia quan la llei sigui recorreguda pel PP i Vox. De fet, als republicans també els inquieta les modificacions que hi pugui haver en la norma, tot i que els socialistes els van garantir que podrien revisar-la després del pacte amb Junts, segons fonts republicanes.

La complexitat del pacte i la consulta als juristes és el que ha provocat la lentitud en els avenços de les negociacions, fins al punt que els socialistes pràcticament han desterrat l’esperança de celebrar el ple d’investidura aquesta setmana, com desitjaven. L’escenari més probable amb què treballen els col·laboradors de Sánchez és que la seva reelecció tingui lloc la setmana que ve i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, fixarà la data per a la sessió quan el PSOE tingui el pacte segellat amb Junts.

La idea és aconseguir un text sense «fissures» i sense punts febles, que no només superi sense problemes el tràmit parlamentari, sinó que blindi els col·laboradors de Puigdemont. Tot i que volen tancar l’acord al més aviat possible, fonts de la negociació insisteixen que la data límit continua sent el 27 de novembre. «El primer és una llei sense fissures, queda temps per a la investidura», asseguren aquestes veus, refredant la possibilitat que el ple es produeixi aquesta setmana com s’havia anticipat. Les mateixes fonts afirmen que la tensió de les últimes hores derivada de les protestes i pintades contra els socialistes no estan condicionant la negociació ni marquen l’agenda.

Notícies relacionades

Sigui com sigui, les converses es continuen mantenint sota la màxima discreció i es preveu que l’acord es firmi a Brussel·les amb el número tres dels socialistes, Santos Cerdán, i amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, tot i que Puigdemont –que no ocupa cap càrrec orgànic en el partit postconvergent– tindrà previsiblement la seva participació en l’escena, com la va tenir quan es van fotografiar en senyal de reconeixement per avançar en la negociació.

A la capital comunitària es troben aquests tres agents polítics, però també la presidenta de JxCat, Laura Borràs, i la líder al Congrés, Míriam Nogueras que s’han reunit amb Puigdemont al Parlament Europeu. Previsiblement la permanent de Junts viatjarà a Brussel·les per acabar d’analitzar el pacte i després, una vegada acordat, seran les bases de JxCat les que l’hauran de ratificar en una consulta a la militància.