CONGRÉS DEL PP BASC

Feijóo agita la investidura de Sánchez: «Canviar vots per impunitat és corrupció»

El líder del PP aprofita els moments de tensió en la negociació entre el PSOE i Junts per carregar les tintes: «Som l’alternativa constitucional PSOE. I comprar amb els diners dels ciutadans la presidència del Govern és corrupció»

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Quan la investidura de Pedro Sánchez trontolla amb la negativa de Junts a tancar l’acord per ara, el PP esclata contra els acords que ja s’han tancat. Alberto Núñez Feijóo s’ha dirigit aquest dissabte als seus a Vitòria, on se celebrava el congrés del PP basc, per carregar les tintes contra el socialista i continuar elevant el to en aquesta recta final: «Som l’alternativa constitucional al PSOE. Canviar vots per impunitat és corrupció. I comprar amb els diners dels ciutadans la presidència del Govern és corrupció», ha dit, i ha rebut aplaudiments entre les seves files.

El líder del PP ha assegurat que el socialista continua fent passos cap endavant: «Ara atorga privilegis als independentistes, perdona delictes de corrupció, deixa que els delinqüents redactin el Codi Penal, crea castes polítiques que poden delinquir i utilitzen els diners de tots. I no passa res, perquè necessiten aquest grapat de vots», ha afirmat, tot mostrant la seva indignació. 

«Em repugna que s’utilitzin els diners públics per aconseguir la presidència del Govern, que indulti els corruptes i que rebaixi la malversació, i que, a més, premiï amb millor finançament els que han gastat més». Feijóo s’ha llançat contra un dels acords assolits entre el PSOE i ERC per condonar parcialment el deute de la Generalitat amb l’Estat després de diversos anys acollint-se al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Prop de 15.000 milions d’euros als qual cal sumar 1.300 milions en interessos. Feijóo ha agitat la bandera de la desigualtat: «Els bascos tenen 10.000 milions de deute, i els gallecs, 12.000. ¿Això com es menja?».

L’assumpte de la condonació de deute és molt sensible per a molts territoris. D’una banda, els complidors, que ja han començat a moure fitxa, com Castella i Lleó. D’altres, com el País Valencià, la Regió de Múrcia o Andalusia, que també tenen molt deute amb el FLA, retreuen la bilateralitat del Govern amb Catalunya, el «vestit fet a mida» i, com la resta de comunitats, exigeixen que aquest assumpte es tracti alhora amb tots en el Consell de Política Fiscal i Financera. Però les autonomies del PP no aclareixen si també sol·licitaran aquesta quitació de deute després que el Ministeri d’Hisenda confirmés que el mecanisme que s’utilitzarà amb la Generalitat serà extensible a la resta d’autonomies de règim comú. 

Com publica aquest diari, Génova ha enviat el missatge als seus de contenir aquest debat en aquest moment. «No caure en la trampa», diuen, que busca el Govern enfrontat als territoris i promovent la idea que serà una mesura equitativa. «És un pacte amb Catalunya», insisteixen, i demanen continuar centrant la pressió sobre els acords amb els independentistes i molt especialment l’amnistia que encara espera Carles Puigdemont

Notícies relacionades

«Nosaltres creiem que cadascú ha de pagar el que es degui. Que cadascú sigui responsable del que gestiona. I Sánchez ha de donar comptes dels diners que gasta simplement per ser president del Govern d’Espanya. Això no és ser progressista, és ser reaccionari», ha acusat.

El líder conservador ha clausurat el congrés del PP basc que acaba l’etapa de Carlos Iturgaiz i dona pas al nou president del partit i futur candidat a la ‘lehendakaritza’, Javier de Andrés, en les eleccions basques de la pròxima primavera. El conclave, celebrat a Vitòria, ha comptat amb una fotografia d’unitat molt important per tancar ferides internes de manera definitiva. Amb el líder sortint, l’entrant, Feijóo i la secretària general, Cuca Gamarra, posava també l’expresident del PP basc Alfonso Alonso. La seva traumàtica sortida el 2020 per una decisió de la llavors direcció de Pablo Casado i Teodoro García Egea va deixar el partit trencat. Tots en la formació situen aquest període d’Iturgaiz com a clau per cosir el PP d’Euskadi, al capdavant del qual es posa ara l’exdiputat general d’Àlaba i parlamentari al Congrés.