Conflicte al Pròxim Orient

La CUP abandona el ple del Parlament durant la lectura de la declaració sobre Israel i Palestina

La CUP abandona el ple del Parlament durant la lectura de la declaració sobre Israel i Palestina

David Zorrakino / EFE

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els diputats de la CUP han abandonat aquest dijous l’hemicicle durant la lectura de la declaració de la junta de portaveus sobre Israel i Palestina aprovada pel PSC, Junts, Ciutadans i el PP, però amb l’oposició de la resta de partits. Al seu lloc, hi han deixat una bandera de Palestina, una estelada i diversos cartells on es pot llegir el lema «No en el meu nom».

La sortida de l’hemicicle de la CUP ha obligat la presidenta a parar la lectura del text i ha demanat als parlamentaris «respecte» pel posicionament de la junta, a la qual cosa els anticapitalistes han respost amb una petició de «respecte» també per les víctimes palestines.

Els cupaires consideren que el text «contribueix a allargar el conflicte i avala l’ocupació israeliana», perquè reconeix el dret d’Israel a defensar-se, tot i que els signants l’emmarquen «dins dels límits que marquen el dret humanitari i els tractats internacionals».

Aquest va ser, de fet, un dels punts de la declaració que va impossibilitar l’entesa amb ERC, malgrat que socialistes i postconvergents van negociar amb ells perquè s’afegissin a la declaració. Els republicans, que no s’han mogut del seu escó malgrat la seva disconformitat, consideren que el text també hauria de recollir l’exigència que es compleixin les resolucions de l’ONU i creuen que el text no reconeix «totes les víctimes per igual».

També els Comuns es van mantenir al marge de la declaració perquè no es condemnen els bombardejos, ni les morts civil dels palestins.

Notícies relacionades

No obstant, el text sí que demana un «urgent alto el foc», el cessament dels bombardejos a Gaza o l’obertura de corredors humanitaris, així com també recorda que el Parlament s’ha posicionat en més d’una ocasió a favor de «la solució dels dos estats».

En el dia d’avui, el conflicte ja suma més de 6.000 víctimes mortals a Gaza i 1.400 del costat israelià.

Temes:

Parlament