Informe d’experts

Aquestes són les cinc fórmules de referèndum que proposa el Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat

zentauroepp40362700 mesa electoral urna  papeletas171001021712

zentauroepp40362700 mesa electoral urna papeletas171001021712

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’informe del consell acadèmic que assessora el Govern de Pere Aragonès per a l’elaboració d’un acord de claredat, revelat per EL PERIÓDICO, aborda les possibilitats de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya de manera pactada, però també repassa els pros i contres d’aquesta consulta i ofereix alternatives. Els nou experts designats el 18 d’abril plantegen cinc propostes de referèndum, però no s’inclinen per cap i diuen que poden ser complementàries.

Aquestes són les cinc fórmules de votació que ha posat sobre la taula el Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat.

Opció 1

La primera és un referèndum «d’inici al territori subestatal». Aquest tipus de proposta consistiria, per exemple, a consultar els catalans sobre la conveniència que el Parlament iniciés un procés de reforma constitucional que podria preveure la independència o una nova acomodació dins de l’Estat.

Opció 2

La segona és un referèndum «de ratificació al territori subestatal». Aquesta es tradueix en una consulta a Catalunya sobre un acord polític prèviament assolit sobre la independència o sobre una reforma de l’Estatut, per exemple.

Opció 3

La tercera és un referèndum «d’inici a tot l’Estat». Aquesta possibilitat consistiria que es convoqués una votació a tot Espanya en virtut de l’article 92 de la Constitució i es preguntés al conjunt dels espanyols si estarien d’acord que el Govern central autoritzés una consulta a Catalunya sobre la independència o una nova acomodació dins de l’Estat. Aquesta permetria analitzar els resultats «de manera simultània» a Catalunya i la resta d’Espanya, tot i que seria una possibilitat «inusual en termes comparats», avisen els experts. Un resultat favorable en territori català i contrari a la resta provocaria un xoc de voluntats democràtiques «difícil de resoldre», alerten.

Opció 4

Notícies relacionades

La quarta és un referèndum de «ratificació al conjunt de l’Estat». A diferència de la tercera opció, aquest suposaria aprovar a tot Espanya els termes de la desconnexió de Catalunya o una nova acomodació dins de l’Estat prèviament acordades per les institucions representatives. Aquest tipus està previst en els procediments de reforma constitucional.

Opció 5

La cinquena opció preveu un referèndum «al territori subestatal i al conjunt de l’Estat», que combinaria totes les possibilitats analitzades i que es convertiria en una votació doble. De manera simultània o consecutiva, es podria celebrar un referèndum a Catalunya i un altre a Espanya per detectar les preferències d’uns i d’altres. Ara bé, avisen que aquesta possibilitat «també seria inusual en termes comparats» i podria atiar el xoc entre les parts.