Paz Esteban

Un jutge investiga l’exdirectora del CNI per l’espionatge a Aragonès amb Pegasus

Un jutge investiga l’exdirectora del CNI per l’espionatge a Aragonès amb Pegasus
4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de Barcelona ha admès a tràmit la querella del president de la Generalitat, Pere Aragonès, pel suposat espionatge del qual va ser víctima amb el programa Pegasus i ha acordat citar com a investigada l’exdirectora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Paz Esteban.

En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, el titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona sosté que els fets denunciats per Aragonès en la seva querella, per delictes d’intromissió no autoritzada en equips informàtics, intercepció il·legal de comunicacions, espionatge informàtic i contra els drets fonamentals, presenten característiques que «fan presumir la possible existència d’infraccions penals».

Aragonès es va querellar contra l’exdirectora del CNI Paz Esteban i contra NSO, l’empresa israeliana propietària del sistema de ciberespionatge Pegasus, el juny del 2022, si bé el titular del jutjat número 29 de Barcelona, sobre el qual va recaure el cas, es va inhibir davant l’Audiència Nacional, a instàncies de la fiscalia, al considerar aquest tribunal el competent al ser el president català una alta institució de l’Estat.

No obstant, aquesta decisió va ser revocada al juny per l’Audiència de Barcelona, i per això finalment el titular del jutjat número 29 ha assumit el cas, ha acordat admetre a tràmit la querella i ha citat com a investigada Paz Esteban –en la que és la seva primera imputació pels espionatges amb Pegasus– el 13 de desembre, el mateix dia en què també haurà de comparèixer Aragonès, en el seu cas com a perjudicat.

El Govern central va destituir Paz Esteban al capdavant del CNI el maig del 2022 arran de la polèmica per l’espionatge amb Pegasus, que a més d’Aragonès i més de mig centenar de dirigents independentistes també va afectar el mateix president del Govern central, Però Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles.

El jutge de Barcelona remarca en la seva interlocutòria que el col·lectiu Citizen Lab, vinculat a la Universitat de Toronto i expert internacional en el programa Pegasus, va publicar l’abril del 2021 un informe sobre persones del moviment independentista català i d’ERC que podien haver patit la infecció dels telèfons mòbils per a «espionatge polític», entre els quals el d’Aragonès.

En aquest sentit, remarca que l’informe de Citizen Lab detallava que el mòbil d’Aragonès va ser infectat a través d’SMS enviats els dies 4, 5 i 13 de gener del 2020, quan era vicepresident de la Generalitat, i que l’informe pericial que s’ha presentat al jutjat «avala» aquest fet.

Per aquesta raó, a més de citar Paz Esteban com a investigada, el jutge ha acordat una bateria de diligències, entre les quals lliurar un exhort al magistrat del Tribunal Suprem responsable del control judicial del CNI perquè certifiqui si ha autoritzat l’ús de ‘software’ de control remot, monitoratge, abalisament o qualsevol fórmula d’intervenció de les comunicacions d’Aragonès.

En cas afirmatiu, el jutge de Barcelona sol·licita al del Suprem que li remeti les resolucions judicials per les quals s’ha autoritzat aquesta «ingerència».

A més, i de forma prèvia a la sol·licitud de la «pertinent desclassificació» de documentació secreta, el jutge reclama al CNI informació relativa a la compra i possible ús de Pegasus i sobre les «concretes persones» que van actuar en nom d’aquest organisme en els processos d’encàrrec, compra i recepció del programa i si es va utilitzar per espiar Aragonès.

També demana al CNI i la Comissió Delegada d’Assumptes d’Intel·ligència del Govern central que concreti si el CNI o qualsevol altre organisme governamental espanyol ha adquirit o utilitzat Pegasus.

El jutge s’ha dirigit així mateix al Tribunal de Comptes i a la Intervenció General de l’Estat perquè li remetin una certificació sobre si el CNI va adquirir productes o llicències o va pagar serveis de qualsevol tipus a NSO Group des del 2014 fins a l’actualitat i que proporcionin totes les dades de què disposin sobre aquests productes.

Paral·lelament, el jutge ha emès una ordre europea d’investigació perquè l’empresa matriu d’NSO, OSY Technologies, amb seu a Luxemburg, aclareixi si han comercialitzat Pegasus amb organismes governamentals de l’Estat espanyol i, si és així, que detallin amb quins i amb quines persones.

També requereix a aquestes empreses que aportin els documents relatius a l’«encàrrec, compra, instal·lació, pagament, formació i suport» al client o tècnic del programa Pegasus i que identifiquin els clients d’aquest ‘software’ d’espionatge a Espanya.

Així mateix, els sol·licita que entreguin informacions i dades sobre els dispositius i sistemes informàtics sobre els quals els organismes espanyols «van dirigir i van utilitzar el programa Pegasus».

Notícies relacionades

La causa judicial per la querella d’Aragonès se suma així a les que ja s’instrueixen en altres jutjats de Barcelona per aquest suposat cas d’espionatge polític, entre d’altres la del jutjat número 20, que indaga el suposat ús de Pegasus per infectar els mòbils dels diputats d’ERC Josep Maria Jové i Diana Riba.

En aquest cas, la jutge va remetre un suplicatori al Consell de Ministres perquè desclassifiqués els documents oficials secrets relacionats amb la compra o ús de Pegasus, abans de citar com a testimoni l’actual directora del CNI, Esperanza Castelerio, que substitueix Paz Esteban.