Negociacions arran del 23J

Junqueras: «L’amnistia és imprescindible per negociar el dret a l’autodeterminació»

Junqueras: «L’amnistia és imprescindible per negociar el dret a l’autodeterminació»

Marta Pérez / Efe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat com a «imprescindible» l’aprovació d’una amnistia per poder «negociar en igualtat de condicions» que Catalunya pugui «exercir el seu dret a l’autodeterminació», que és «el fons del conflicte polític». Així ho ha dit el líder republicà a través d’un missatge a X, en què ha recordat que aquest dissabte se celebren quatre anys de la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. «Res del que vam fer és delicte», ha assegurat, «però la persecució contra el moviment independentista no s’ha aturat».

Coincidint amb els quatre anys de la sentència, també l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha assegurat a la xarxa social X que «s’ha d’acabar amb la repressió de milers de persones». Creu que «l’única manera» és amb una amnistia «que posi el comptador a zero». En la mateixa línia que Junqueras, ha reclamat «igualtat de condicions per resoldre el conflicte» i considera que «només serà possible exercint el dret a l’autodeterminació».

Notícies relacionades

També l’exconsellera Dolors Bassa s’ha referit als quatre anys de la sentència a X. Ha recordat que, mentre fa quatre anys estava en una cel·la de la presó de Puig de les Basses, avui és a Estrasburg explicant als eurodiputats que «la sentència del 14-O, de 100 anys de presó en total, va ser una aberració».

Bassa creu que aquesta sentència va ser «un punt d’inflexió a partir del qual l’Estat va perpetrar una escalada de repressió brutal» contra el moviment independentista. En aquest sentit, creu «imprescindible» que l’Estat «posi fi a la persecució» amb una amnistia, que posi el «comptador de la repressió a zero».