Cas Kitchen

El jutge de Kitchen obre judici oral contra Fernández Díaz per l’espionatge a Bárcenas

La Fiscalia Anticorrupció havia advertit l’instructor que si no asseia a la banqueta dels acusat la cúpula d’Interior del Govern del PP els acusats podrien al·legar «dilacions indegudes»

El jutge de Kitchen obre judici oral contra Fernández Díaz per l’espionatge a Bárcenas

EFE

3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat l’obertura de judici oral contra l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i l’excúpula del Ministeri per l’anomenada «Operació Kitchen», l’operatiu parapolicial posat en marxa suposadament amb l’objectiu de sostreure al tresorer del PP Luis Bárcenas material relacionat amb la investigació judicial del cas Gürtel.

En una interlocutòria, el magistrat rebutja per extemporània la petició de l’acusació exercida pel PSOE de declarar la responsabilitat civil a títol lucratiu del PP i l’estableix, de manera subsidiària, per a l’Administració General de l’Estat en el cas que els investigats resultessin condemnats.

La interlocutòria d’obertura de judici oral inclou tots els delictes plantejats per les acusacions. En concret de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat, el PSOE, Podem i família Bárcenas en els seus respectius escrits i que inclouen diversos delictes com descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, tràfic d’influències, malversació, encobriment, contra la intimitat i obstrucció a la justícia. En el cas del PSOE, Podem i la família Bárcenas, a més, afegeixen els d’organització criminal o associació il·lícita, entre d’altres.

Escrits d’acusació

Per al titular del Jutjat Central d’Instrucció Sis, els diferents relats dels escrits d’acusació, amb les seves corresponents qualificacions penals, resulten, en principi, adequats, tot això sense perjudici del que resulti de la fase de judici oral.

En relació amb la responsabilitat civil del PP sol·licitada pel PSOE, recorda que fins aquest moment, en aquesta peça del cas Tàndem, no s’ha dirigit cap pretensió en aquest sentit contra el PP i que, per tant, seguint doctrina del TS, resulta extemporània, tenint en compte, a més, que es realitza sense concretar la quantia ni els fets i les accions concretes dels quals emana l’esmentada responsabilitat, «apreciant-se una falta de relació entre els fets que sustenten la pretensió i la persona davant la qual s’exercita l’acció civil».

A més de l’exministre, el jutge envia a judici el que era secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, l’exdirector adjunt Operatiu Eugenio Pino, els responsables policials José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, José Angel Fuentes Gago, Bonifacio Díez Sevillano, Enrique García Castaño, Bonifacio Díez Sevillano, Andrés Manuel Gómez Gordo, el comissari jubilat i principal investigat en la macrocausa Tàndem José Manuel Villarejo, així com el xòfer de Bárcenas Sergio Ríos Esgueva.

Olivera i Fuentes Gago

Respecte d’Olivera, Fuentes Gago i Díez Sevillano, per als quals el fiscal havia sol·licitat el sobreseïment provisional, l’instructor rebutja aquesta sol·licitud i demana al Ministeri Públic que en el termini de tres dies formuli escrit d’acusació o que hi renunciï.

El magistrat desestima també una diligència complementària sol·licitada pel PSOE al considerar que la instrucció està finalitzada.

Notícies relacionades

La resolució acorda imposar unes fiances per responsabilitat civil de 120.000 euros per a Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez i Eugenio Pino, així com de 100.000 euros per a Villarejo i Sergio Ríos, de 20.000 euros per a Andrés Manuel Gómez Gordo i 3.000 euros per a la resta, excepte García Castaño, a qui se li fixa en 2.000 euros.

La decisió del magistrat es produeix després que la Fiscalia Anticorrupció li advertís que si no dictava l’obertura de judici oral del cas Kitchen, en el qual estan investigats entre d’altres l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez i el comissari jubilat José Manuel Villarejo per espiar el 2013 i el 2014 l’extresorer del PP Luis Bárcenas, els imputats podrien beneficiar-se de «dilacions indegudes», per la qual cosa una ulterior condemna hauria de ser revisada a la baixa. Així consta en un escrit del 28 de setembre a què ha tingut accés en exclusiva EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del Grupo Prensa Ibérica.