zentauroepp48257432 junqueras rufian190521101820

zentauroepp48257432 junqueras rufian190521101820 / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez continua trencant en primera persona el gel amb els partits independentistes. Aquest matí ha mantingut una conversa telefònica amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en el marc de la ronda de contactes per buscar suports a la seva investidura, segons han confirmat fonts de les dues formacions.

El líder dels socialistes, segons fonts de Ferraz, ha exposat el seu projecte per als pròxims quatre anys i la necessitat d’arribar a un acord d’avenços i estabilitat per a aquest període. Això és vincular l’acord d’investidura a l’aprovació dels pròxims Pressupostos.

Segons fonts d’Esquerra, Junqueras ha comunicat a Sánchez «la necessitat d’avançar en la negociació de les principals demandes» que han posat sobre la taula els republicans de cara a la seva reelecció: l’amnistia, avenços cap a l’autodeterminació, el traspàs de Rodalies i corregir el dèficit fiscal de Catalunya. El president d’Esquerra ha valorat «la importància dels avenços en clau política, social i antirepressiva, fruit dels últims anys de negociació política entre les dues formacions», i Sánchez, per la seva banda, li ha agraït el suport durant la passada legislatura.

La conversa ha sigut valorada com a positiva, com una «mostra de cordialitat i respecte mutu» i com «un pas més cap a la normalitat política» per part d’ERC. «A més, han acordat donar continuïtat a les converses mitjançant els respectius equips negociadors», conclouen fonts republicanes.

Notícies relacionades

El president del Govern en funcions ha volgut trencar el guió i encapçalar ell mateix les reunions amb els portaveus parlamentaris, i avui es reunirà amb el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián. Serà la primera vegada que s’assegui amb els representants de Junts o EH Bildu, després de delegar aquests contactes el 2019 en altres dirigents socialistes. 

La incògnita sobre la data d’investidura continuarà sense resoldre’s quan Sánchez tanqui divendres vinent amb Junts aquesta sèrie de trobades. Així ho traslladen fonts de la Moncloa, que expliquen que el calendari s’establirà quan, almenys, s’arribi a un preacord amb els socis potencials per a la investidura. No abans i la negociació encara està verda.