ERC cenyeix la negociació amb Sánchez a la investidura i en deixa fora els Pressupostos

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La petició que ha transmès Pedro Sánchez a Oriol Junqueras de vincular l’acord d’investidura amb els Pressupostos per a l’any vinent ja ha rebut resposta, un ‘no’ rotund per part del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. «Els vots d’ERC se suen. La investidura és un partit, els pressupostos són un altre partit», ha sentenciat després de reunir-se aquest dimecres amb el cap de l’Executiu en funcions en el marc de la ronda de contactes amb tots els partits. A més, ha deixat clar que seran «exigents» a l’hora de donar el seu ‘sí’ a Sánchez i ha reiterat les seves demandes: l’amnistia, el referèndum, la condonació del deute de Catalunya i el traspàs de les competències de Rodalies.

«Qui cregui que pot pactar amb ERC una legislatura desconeix la manera de treballar d’ERC», ha recalcat en un altre moment de la seva compareixença, sumant el seu rebuig a aquest pla als desmarcatges del BNG i del PNB. Davant les preguntes que li han formulat, Rufián ha assenyalat que la negociació dels Pressupostos, una cosa que Sánchez desitja deixar tancada per arrencar la legislatura amb més estabilitat, «no entra» en les actuals negociacions. «Som un partit d’esquerres […] i per això intentem sempre millorar l’agenda legislativa del Govern, però això no significa que amb nosaltres es pugui pactar avui una legislatura», ha remarcat.

Rufián ha revelat que estan negociant amb els socialistes «des de la nit electoral», tot i que no ha volgut revelar cap detall d’aquestes converses. «Les nostres converses són exigents, però raonables», ha apuntat Rufián abans d’enumerar les condicions que han posat sobre la taula.

La recerca de l’acord

El rebuig dels republicans a anar més enllà d’un acord d’una investidura esfondra l’estratègia del PSOE per garantir l’estabilitat de la legislatura. El mateix Sánchez ha demanat aquest matí a Junqueras, en una trucada, avançar en un acord per a quatre anys de mandat. Segons van traslladar fonts de Ferraz, Sánchez li va exposar el seu projecte per als pròxims quatre anys i la necessitat d’arribar a un acord d’avenços i estabilitat per a aquest període. És a dir, vincular l’acord d’investidura a l’aprovació dels pròxims Pressupostos. Tampoc Coalició Canària està disposada a vincular els dos acords. 

Sobre la trucada produïda aquest matí entre Sánchez i Junqueras, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, la va justificar per la seva intenció política d’avançar en la «distensió, la normalitat i la convivència». Rufián, per la seva banda, ha assenyalat que és un gest «normal, bo i sa». López, a més, ha assegurat que no li consta que es pugui produir una conversa similar amb algun dirigent de Junts o el mateix Carles Puigdemont abans que Sánchez tanqui la ronda de contactes amb la seva portaveu al Congrés, Míriam Nogueras.

Per a ERC, el contacte telefònic té un simbolisme que no ha volgut que ningú passés per alt: la gran diferència amb les negociacions d’investidura de fa quatre anys és que llavors Sánchez i Junqueras no van poder parlar perquè el president d’ERC era a la presó. És una manera que tenen els republicans de reivindicar la desjudicialització del procés a través dels èxits que han anat aconseguint com els indults o la derogació de la sedició. Per Esquerra, la trucada d’aquest dimecres demostra que les converses «avancen», però descarten que l’acord sigui «imminent». 

Quant a les negociacions, el dirigent socialista ha volgut reiterar que, més enllà de la investidura, volen «un Govern amb una àmplia agenda social, que continuï augmentant el salari mínim interprofessional, apujant les pensions amb l’IPC o mantenint una fiscalitat progressiva». Davant les exigències dels seus socis potencials ha reivindicat que això és el que estan també negociant. Malgrat tot, sobre la carpeta de l’autodeterminació ha avisat que el PSOE mai transitarà «per camins que portin a la divisió i ruptura».

Els suports per a la investidura

Notícies relacionades

López ha volgut ser optimista després de la trobada amb el portaveu dels republicans per la seva «manifesta voluntat» d’arribar a un acord, tot i que sense concretar dates per a la investidura. La incògnita sobre la data d’investidura continuarà sense resoldre’s quan Sánchez tanqui divendres vinent amb Junts aquesta sèrie de trobades. Així ho traslladen fonts de la Moncloa, que expliquen que el calendari s’establirà quan, almenys, s’arribi a un preacord amb els socis potencials per a la investidura. No abans i la negociació encara està verda.

De moment, no tenen cap suport garantit. Amb Sumar busquen tancar un acord abans de final de mes, mentre que amb el BNG i el PNB van tenir aquest dimarts una de les primeres preses de contacte. En les altres dues reunions d’aquest dimecres, el líder d’UPN,Alberto Catalán, va reiterar el seu ‘no’ a Sánchez i la diputada de CC,Cristina Valido, el va avisar que la seva formació podria inclinar-se per una abstenció si les negociacions fructifiquen, però que la concessió de l’amnistia posa molt difícil el ‘sí’ del seu partit.